Time is Money!
Wat is de meest kostbare asset in jouw portefeuille? Wat is jouw risicoprofiel? Ben je goed ingelicht? Over kapers op de kust en hoe je jouw belegging veilig kan stellen. Vermijd hoge uitstapkosten.
“Ik wil wel maar ik heb geen tijd!” hoor je vaak als reden om niet te mediteren. Een uitvlucht, want ook al is tijd beperkt: tijd maak je.
Als jonge zakenman kickte ik op de non-stop race tegen de klok. Een agenda vol meetings in New York, London, Parijs, Rome, Moscou, Delhi, Beijing en Hong Kong. Een personal assistant die je communicatie verzorgt en elke seconde van je leven efficiënt regisseert. Zakelijke deadlines, reizen, restaurants, sociale, culturele en sportieve events netjes gereserveerd en gepland. Het minste oponthoud wekt wrevel, maar met geld koop je privilege & priority. Je steekt iedereen aan hoge snelheid voorbij.
King of the world and living in the fast lane.
Met die mindset heb ik een tijdje geleefd. Ik heb van materieel en geestelijk succes geproefd en genoten. Ik heb de raderwerken van de macht aan het werk gezien. Ik ben af en toe op de bek gegaan en heb veel geleerd uit mijn tegenslagen. Ik ben heus niet wereldvreemd en ben vandaag nog steeds een levensgenieter. Een blik achter de schermen van geld & glitter leert je snel relativeren. Business kan ontaarden in busy-ness of drukdoenerij, en dat dient meestal om iets te verbergen. Ik ontdekte dat ik de essentie vergeten was: ik had geen tijd meer!
Tijd, veel meer dan geld, is onze meest kostbare asset. Want als je nergens tijd voor hebt ben je zo goed als dood. Het leven gaat dan zo aan jou voorbij, je hebt niet echt geleefd maar overleefd, of gejaagd op oppervlakkige dingen zoals de rode loper. Ik heb mijn eigen kinderen haast niet zien opgroeien en deze schade probeer ik nu in te halen.
Als zakenman hanteerde ik graag de 80/20 regel (1). Tijd is schaars (2). We leven gemiddeld 80 jaar. Het grootste deel van ons leven, 33 jaar, brengen we slapend door. Werk komt op de tweede plaats met 13 jaar. We staren gedurende 11 jaar naar een scherm! En we eten 4.5 jaar. Onze top 4 activiteiten (slapen, werken, tv en eten) bedragen samen 62 jaar. We beleggen 80% van onze kostbare tijd in activiteiten die onbewust, onaangenaam, zinloos en basic zijn. En de weinige vrije tijd die ons nog rest zitten we meestal te piekeren. Een redelijk ontnuchterend beeld.
Wie onbewust leeft krijgt waanideeën. We leven dan alsof we nooit gaan sterven en we hebben de indruk dat we hier ‘eigenaars’ zijn. Vroeger stierven de mensen thuis, in intieme kring. Wij parkeren oudjes in ‘zorgcentra’ waar ze eenzaam wegkwijnen en in een gesteriliseerde omgeving sterven. Onze maatschappij moffelt de dood liefst weg. Wie voor de dood vlucht, zal de essentie van het leven missen en zijn tijd verspillen aan futiliteiten. ‘Primitieve’ volkeren zagen zichzelf als keepers of hoeders voor de aarde en alle wezens. Niet dat ze perfect waren, verre van, maar hun leven was in elk geval veel harmonieuzer dan het onze. Een maatschappij die ‘eigendomsrechten’ laat gelden op mensen en/of de natuur, is mensonwaardig en rent naar de afgrond.
De onwijze manier waarop we tijdens de corona crisis collectief met de dood zijn omgegaan, heeft een bekend satiricus geïnspireerd tot het stuk: The War on Death.
Wat zou je doen als je wist dat je nog drie dagen te leven had? Dat helpt je om zaken in een juist perspectief te kaderen. Maak van de dood een vriend, geen vijand, 80% van het non-nieuws dat ons dagelijks busy of bezig houdt zal smelten als sneeuw voor de zon.
Tulku Lobsang, een leraar uit de Bön traditie, gebruikt een grappig beeld. We zijn geen eigenaars maar slechts tijdelijke gasten op deze aarde. Deze mooie planeet is een vijfsterrenhotel zegt hij. We checken in voor onbepaalde tijd. Pakweg voor 20.000 dagen, niet zo lang. En op een dag, je weet niet wanneer, klopt iemand aan jouw deur.
Op een dag zal onze tijd erop zitten. In de hoedanigheid van beleggingsadviseur raad ik je aan om de tijd die je nog hebt wijselijk te investeren in een zekere waarde: aandacht. De kwaliteit van je leven wordt bepaald door je aandacht. Wordt je aandacht ongewild opgeslorpt door externe stimuli? Zoals de opinie van anderen of de waan van de dag die door ‘het nieuws’ wordt verspreid? Dan ben je een slaaf, louter effect en geen oorzaak. Ben je selectief en bepaal je bewust waar je aandacht naartoe gaat, dan ben je goed op weg naar meesterschap over je eigen leven. Maak de balans op van de zaken waar je het meest op focust. Je zal merken:
What you see is what you get.
De compliance regels verplichten mij om je in te lichten over de risico’s van beleggen. Gehaaide kapers vinden altijd nieuwe methodes om mensen van hun meest kostbare bezit te beroven. Wie zijn die piraten? De piratenkoning opereert in de schaduw en weinigen hebben hem ooit gezien. Zijn ware identiteit is geheim. Ik noem hem ‘Medium’, wat letterlijk ‘De Tussenpersoon’ betekent. Waarom? Omdat hij overal tussen zit. Hij bepaalt graag wat je mag denken, wat je moet doen en leeft op jouw kosten. Zijn kapiteins worden Media genoemd. De meest bekende zijn Mass of Mainstream Media en Social Media. Wees op je hoede, het zijn dieven en leugenaars.
Hun belangrijkste wapen is het uitbuiten of hacken van twee interessante kenmerken uit de menselijke psychologie en fysiologie:
Tunnel Visie (TV)
Dopamine Hit (DH)
TV (4) geeft je een vals en vertekend beeld van de werkelijkheid. DH (5) is de kick die je ervaart als je sociaal wordt bevestigd. Beiden werken verslavend en je hebt die twee tijdrovers altijd mee op zak of in de sacoche.
Heb je trouwens gemerkt dat de grootste bedrijven ter wereld geen natuurlijke of fysieke producten meer verkopen? Bekijk de Financial Times Global 500. Qua market cap of marktwaarde zijn de oliereuzen kleiner geworden dan Big Tech (Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet/Google, Tencent en Facebook). Informatie is de belangrijkste business geworden. De digitale economie is als grote winnaar uit de corona crisis gekomen. De onmisbare communicatie apps worden bovendien gratis aangeboden. Superrijk worden dankzij een gratis verhaal, welkom in de virtuele wereld.
Gratis dacht je? Ik dacht het niet. De prijs die je betaalt is enorm: het equivalent in uren van de tijd dat je naar een scherm kijkt bedraagt gemiddeld 11 jaar van je kostbare leven! Jij bent nu zelf een product geworden. Alle informatie die je gratis en met plezier over jezelf prijsgeeft wordt voor grof geld verhandeld en misbruikt om je nog beter te controleren. Dat doet me denken aan die verhalen over primitieve stammen die hun meest kostbare bezittingen met de kolonisten inruilden voor prullaria. Clever deal?
Wist je dat de grote bedrijven attention engineers inhuren om te bestuderen hoe ze jouw limited time & attention span nog sneller, langer en beter kunnen vasthouden? Meditatie kan je hiertegen beschermen, en in dat opzicht zou je het reverse attention engineering kunnen noemen.
Mediteren is aandacht vrijmaken. In mijn hoedanigheid van management consultant kan ik je de volgende tips geven om de time & attention killers aan te pakken:
Gooi de TV buiten, of kijk er zelf niet naar als dat moeilijk ligt bij de partner. Luister naar het nieuws op de radio of bekijk de headlines op een nieuws app. Hou het kort en bondig want onze politici hebben eigenlijk niets te zeggen, laat staan dat je de zinloze commentaren daarop vanuit de zijlijn wil horen.
Laat je smartphone aan de lader liggen en gebruik hem maximaal 1 uur per dag.
Gebruik je laptop of computer liefst tijdens de officiële 9 to 5 werkuren.
Ga elke dag 20 minuten alleen gaan wandelen, in de stad of in de natuur.
Lees elke dag 20 minuten uit een verrijkend boek (inspiratie in mijn biblio).
Mediteer elke dag 20 minuten. Verdeel het over 3 korte periodes: ‘s morgens vroeg, kort na de middag en voor het slapengaan. De allereerste en allerlaatste minuten van de dag bepalen de kwaliteit van jouw dag en nachtrust. Geen blue light tablets of smartphones aan je bed. De wifi ‘s nachts uitzetten als het kan.
20 min. wandelen + 20 min. leren/lezen + 20 min. mediteren, dat geeft je in totaal 1 uur “quality time & attention” per dag. Een goede investering.
Last but not least, ik had je nog iets beloofd: Hoe vermijd je hoge uitstapkosten? Als je als belegger in een fonds stapt, zijn er af en toe kosten als je wilt uitstappen. Zo ook als je sterft, de uitvaart- en erfeniskosten zijn torenhoog. Maar dat is nog niets in vergelijking met het psychisch proces dat zich aan het einde van je leven afspeelt. Religieuze rites zoals de laatste heilige sacramenten zijn heel waardevol als je de diepere betekenis ervan begrijpt.
Dit stukje is voor mensen die openstaan voor het idee van een leven na de dood (6). Alle spirituele tradities hebben zowat hun eigen versie van wat er na de dood gebeurt. Wat ze gemeen hebben is een life review of evaluatie als je sterft. In een flits herbeleef je elk moment van je leven en ervaar je ook alles wat je andere mensen hebt aangedaan. Je wordt beoordeeld, gewikt en gewogen.
Volgens de boeddhisten heeft ‘hotel aarde’ voorzien in een geautomatiseerde checkout procedure. Denk niet dat je er goedkoop vanaf komt als je hier iets mispeuterd hebt. Accounting houdt alles netjes bij en je krijgt sowieso de factuur gepresenteerd. Karma heet dat principe. De betaling gaat automatisch van je credit card en jouw saldo heeft zo zijn gevolgen voor je volgend leven. De hindoes en de boeddhisten voorzien in een herkansing. Christenen en moslims zijn radicaler, het is de hemel of de hel.
Het Egyptische Dodenboek heeft hier een prachtig beeld voor. Jouw hart wordt na je dood afgewogen met de pluim van Maat, de godin van de gerechtigheid en de waarheid. Je zal het geraden hebben, het enige wat telt is hoeveel je hebt liefgehad. Al jouw bezittingen, naam en faam zijn op dat moment van nul en generlei waarde.
De uitvaartverzekering waar je zelf iets aan zal hebben is liefhebben. Wees een goed mens. Doe het goede ondanks en in weerwil van alles, want op deze wereld bejubelen wij mensen die over lijken gaan en lijkt het dat misdaad loont. Geloof echter de oplichters niet die je vertellen dat je hier zomaar kan doen wat je wil.
Meditatie zal je helpen om de dood, jouw 2de geboorte, met open ogen, overgave, vrede en vertrouwen tegemoet te gaan. Er is geen reden om bang te zijn. Het wordt als een grote eer gezien in de tradities om aanwezig te mogen zijn bij iemand die sterft. Die overgang is een bijzonder heilig moment. Woorden en oppervlakkige issues vallen weg. In de diepe stilte rond de dood ervaar je het leven ten volle. Misschien heb je de diep-menselijke kwaliteit al opgemerkt van de vele vrijwilligers en zorgverleners werkzaam in palliatieve zorgen en stervensbegeleiding? Ik ervaar het als ‘licht’, in de beide betekenissen van ‘niet duister’ en ‘niet zwaar’. Travel light.
1. 80/20 regel
Deze regel is gebaseerd op het werk van Pareto, de Italiaanse econoom die in 1896 ontdekt had dat 20% van de inwoners van Italië 80% van het land bezaten. De regel is populair in de zakenwereld omdat het de juiste prioriteiten helpt stellen: welke zijn de 20% oorzaken die 80% van de (on)gewenste effecten (winst/verlies) teweegbrengen?
2. Your Life in Numbers link
Een mens leeft gemiddeld 80 jaar of 29.000 dagen.
Op basis van het totaal aantal uren per activiteit spendeert de mens het equivalent van:
33 jaar slapend in zijn bed
13 jaar op het werk (een carrière is gemiddeld 50 jaar lang)
11 jaar voor een scherm (tv, computer, social media)
4.5 jaar al etend
3 jaar op vakantie
3 jaar aan sport, romantiek en vrienden
minder dan een jaar op school
8 jaar of 2.900 dagen voor al de rest (familie, verkeer, huishouden etc...)
3. “Je laatste hemd heeft geen zakken”
“In 'T Laatste Hemp Zit Gin Zakken” is een lied van Nederpop band Normaal.
Het refrein luidt:
in 't laatste hempt zit gin zakken
woarum zo-j ze knoepes vol goan pakken
in 't laatste hempt zit gin zakken
woarum zo-j dan zegeltjes goan plakken
Link naar de lyrics.
4. TV (Tunnel Vision)
Tunnel Vision verwijst uiteraard naar de nefaste invloed van onze welbekende tv, computer, tablet en smartphone schermen op de levenskwaliteit. De tv is een plaag.
Your smart tv makes you dumb.
Het boek TV Lobotomie van Michel Desmurget is een sterke aanrader. Leer meer over neuromarketing of de onethische manipulatie van de naïeve burger en consument door spin doctors en de blitse jongens en meisjes van de reclame. Geen opinie maar keiharde feiten gebaseerd op ernstig wetenschappelijk onderzoek. De kans dat je de tv effectief uit je huis zet, zal na het bekijken van onderstaande videos hopelijk iets groter geworden zijn.
Video 1 uit 2015: TV Lobotomie Michel Desmurget
Video 2 uit 2012: TV Lobotomie - La vérité scientifique sur les effets de la télévision
Pour les spécialistes tel Michel Desmurget, il n'y a plus de doute : la télévision est un fléau. Elle exerce une influence profondément négative sur le développement intellectuel, les résultats scolaires, le langage, l'attention, l'imagination, la créativité, la violence, le sommeil, le tabagisme, l'alcoolisme, la sexualité, l'image du corps, le comportement alimentaire, l'obésité et l'espérance de vie.
5. DH (Dopamine Hit)
“… Sean Parker, 38, the billionaire co-founder of Facebook, says the company was designed to “consume as much of your time and conscious attention as possible” and warns the platform could affect developing minds in negative ways. Parker confessed that he has become “something of a conscientious objector” to social media, despite the fact that he made most of his $2.6 billion fortune from Facebook. Facebook is “exploiting a vulnerability in human psychology” by giving users “a little dopamine hit every once in awhile” in the form of likes, comments and shares. If a user posts content that garners likes, Parker said the founders knew it would “get you to contribute more content, and that's going to get you more likes and comments.” Parker explained that Facebook uses likes, comments and shares to create a “social-validation feedback loop” that keeps users addicted to the platform. Parker says he is now concerned about the “unintended consequences” the social media giant could have on users, especially children. Parker pointed to surveys that have shown a “huge rise in anxiety” among young adults in recent years and said that Facebook “interferes with productivity in weird ways” and “literally changes your relationship with society.º “God only knows what it's doing to our children's brains,” Parker said…”
Bron: https://www.axios.com/sean-parker-unloads-on-facebook-2508036343.html
6. Het Tibetaanse Dodenboek, NDE’s en Bob Monroe
Het Tibetaanse Dodenboek is een klassieker. Het beschrijft in detail wat er gebeurt tussen dood en wedergeboorte. De boeddhisten noemen die transitie een Bardo. Er zijn 4 of 6 soorten Bardo’s. Elke Bardo is een opportuniteit om te ontwaken. Dit leven is er ook één. Meditatie is één van de manieren om een exit uit de matrix te faciliteren.
Er zijn tal van boeken over NDE’s (Near Death Experiences) die de mogelijkheid van een leven na de dood suggereren. Voor vele mensen die een NDE hebben meegemaakt is dit een positieve en transformerende ervaring. Voor sommigen is het niet zo prettig. Dit houdt verband met de manier waarop je geleefd hebt en wat je gelooft.
Als je gelooft dat er niets is na de dood, dan is er een kans dat je het ook zo zal ervaren, als een soort stasis. Dat was althans de mening van de originele Amerikaan Robert Allan Monroe. Hij is bekend van het gelijknamige instituut dat OOBEs (Out-Of-Body-Experiences) onderzocht en mensen opleidde in remote viewing. Met de hulp van een multi-disciplinair team patenteerde hij Hemi-Sync, een trance-inducerende technologie. Er waren enkele links tussen het Monroe Institute, het Amerikaanse leger en de CIA. Zie in dat verband het bizarre Stargate Project en de film die daarop geïnspireerd is: The Men Who Stare at Goats. Dat is een fringe topic. Weet enkel dat dit soort ervaringen bestaat en spontaan kan optreden. Uit je lichaam treden of astrale projectie moedig ik niet aan omdat ik eerder pleit voor een gronding in dan voor een splitsing van het lichaam. Het verkennen van de vele levels van het bewustzijn als psychonaut is op zich neutraal, maar zonder briefing of begeleiding kan het een dwaalspoor worden. Belangrijk zijn de zuiverheid van jouw intentie en het bewaren van je kritische zin. Ik vind dit hoe dan ook een bijzonder kleurrijk verhaal. Psychisch onderzoek uit de 50s dat zelfs militairen en spooks wist aan te trekken. Je kan je wel vragen stellen bij hun intentie: spionage. Ik vermeld het werk van Monroe omdat velen het zien als bewijs van een leven na de dood.
Hallucinaties en projecties van het brein? Dat laat ik in het midden. Het enige dat ik adviseer is dat je - als het dan toch niet uitmaakt - beter voor een mooi en positief geloof kiest, dan voor een cynische of nihilistische kijk op het leven. Stel je voor dat het leven inderdaad een soort magische spiegel is: “U vraagt, wij draaien.” Wat je denkt is dan zeker niet neutraal en zonder gevolg. Een voorbeeld van een positief geloof in een leven na de dood vind je in punt 7 hieronder.
7. Dr. Zach Bush, MD (certified internist, endocrinologist, hospice care)
Video interview over gezondheid: een integrale benadering van biologie en immuniteit, een alternatieve visie op corona en een slotbeschouwing over leven en dood. Dr. Zach is geëngageerd en laat een fris geluid horen. Heel wat anders dan de lugubere corona ambtenaren op het nieuws. Ik zeg niet dat ik fan ben of dat dit volgens mij klopt en dat je dit zeker moet geloven. Neen. Ik moedig de lezers gewoon aan om het dominante verhaal van de media zeer kritisch te benaderen. Balanceer het systematisch met alternatieve visies. En denk er niet zwart-wit maar genuanceerd over na. Al dat geleuter over conspiracy en fake news dient om de trekpaarden en de ezels in het gareel te houden. Mensen die zelf willen nadenken luisteren aandachtig naar afwijkende standpunten. Ik vind altijd stukken die interessant zijn en verwerp nooit alles en bloc als ik iets hoor dat mij niet zint.
I will be my own judge!
Ben je gehaast of enkel geïnteresseerd in wat Dr. Zach over de dood te zeggen heeft, ga naar het einde van de video op 1u12m30s.
Vind je dat te ‘alternatief’ of te ‘emo’? Surf dan naar Swiss Policy Research: droog, factueel, voldoende context en wetenschappelijk onderbouwd.
Een ander interview van Zach door Rich Roll vind je hier. Over de cruciale rol van onze darmen als eerste immuniteit-barrière en over toxische stoffen zoals GMO’s en glyfosaat. Auteur Rich Roll studeerde aan Cornell Law School en Stanford University en is bekend als ultra-endurance atleet.