Recommended Reading 

 

De yoga sutra's van Patanjali

De Yoga-Sutra's van Patanjali vormen de basistekst van de klassieke yoga, een van de zes filosofische scholen uit het hinduïsme. In nog geen tweehonderd uiterst beknopte en veelal raadselachtige aforismen zet Patanjali de wetenschap van yoga uiteen.

A Trident of Wisdom 

This is a long commentary on a short Tantra. One of the most authoritative and venerated texts in Kashmir Shaivism, it deals with the nature of Ultimate Reality and with methods of realization focusing on the theory and practice of Mantra. Abhinavagupta presents his metaphysics of language, of the Word (Vak), and its relation to consciousness. He calls it, “trikasastra-rahasya-upadesa: The teaching of the secret of the Trika doctrine.”

De Lof der zotheid

Lof der Zotheid is een satirisch werk van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus uit 1509. In het boek houdt de godin Zotheid een lofrede op zichzelf en prijst haar algemene weldaden. Dankzij haar worden de zotten vrolijk en gelukkig; de wijzen zijn somber en ongelukkig. 

Tao Te Tsjing

De Tao Te Tsjing, meer dan 2000 jaar geleden geschreven door Lao Tse, is een van de meest vertaalde boeken ooit. Dit komt omdat Chinese karakters niet letterlijk om te zetten zijn in een westerse taal. Er zijn veel vertalingen verschenen die nogal vrij vertaald zijn.


La Divina Commedia

De goddelijke komedie is een allegorisch epos van de Florentijnse dichter Dante Alighieri, geschreven in het eerste kwart van de 14e eeuw. Het behoort tot de erkende meesterwerken van de westerse literatuur, en tot de grootste culturele prestaties van de middeleeuwen.

TV lobotomie

La vérité scientifique sur les effets de la télévision. Pour les spécialistes, il n'y a plus de doute, la télévision est un fléau. Son influence négative nous coûte en moyenne trois ans de vie.

Ik ben

De oorsprong van alle verlangens is het ene verlangen thuis te komen, vrede te kennen. Er komt misschien een moment in het leven waarop wij door onze compensatoire handelingen, het bijeengaren van geld, kennis en dingen, intens onverschillig zijn geworden. Dit kan ons motiveren te zoeken naar onze ware aard, voorbij het uiterlijk vertoon. We vragen ons misschien af: ‘‘Waarom ben ik hier? Wat is het leven? Wie ben ik?’’ Vroeg of laat stelt elk intelligent mens zich deze vragen. 

De kiem van bewustzijn

De wijsheid van Shri Nisargadatta Maharaj.