Resist Not Evil

Oorlog, armoede, terreur, klimaat, corona. Het kwaad in de wereld lijkt schier onuitputtelijk. Wat was de diagnose en het advies van zowel Jezus als Boeddha voor al onze kwalen? Hadden zij duizenden jaren geleden al het ene onfeilbare vaccin of de enige kuur voor al onze problemen, inclusief de dood, ontdekt?

Damaskenos Michael ( 1530-1593 ) - Vier militaire heiligen - Benaki Museum Athene

Damaskenos Michael ( 1530-1593 ) - Vier militaire heiligen - Benaki Museum Athene

But I say unto you, That ye resist not evil ...

38 Gij hebt gehoord, dat gezegd is: Oog om oog, en tand om tand. 39 Maar Ik zeg u, dat gij den boze niet wederstaat; maar, zo wie u op de rechterwang slaat, keert hem ook de andere toe;
— Matteüs 5:38-39

Eén van de ‘moeilijke’ uitspraken van Jezus. En één van de belangrijkste principes die je in gebed, meditatie of contemplatie ooit zal aanleren.

Vanuit een conventioneel standpunt lijkt die ‘softe’ aanpak vreemd en onbegrijpelijk, verwerpelijk zelfs, een teken van extreme zwakheid. Oog om oog tand om tand of ‘retributie’ is het principe dat wij instinctmatig hanteren en juist vinden. Dit is ook het universele principe waaraan elke actie in deze wereld onderworpen is. Actie, reactie. Hindoes en boeddhisten noemen het Karma, christenen zeggen dat je zal oogsten wat je zaait. Logisch. Wat bedoelde Jezus dan? Het kwaad laten betijen en alles passief ondergaan? Hoezo? Was dit enigmatisch personage dat het nulpunt van onze jaartelling werd naïef, een softie of gewoonweg een loser? Of was hij de grootste leraar ooit?

Resist not evil slaat inderdaad nergens op als je het letterlijk opvat. Wie heeft je ooit verteld dat je de Bijbel letterlijk moest lezen? Het is één van de slimste boeken ooit en functioneert net als alle grote, stichtende teksten uit de spirituele wereldliteratuur als een spiegel. Elke uitspraak die je over die boeken maakt is derhalve een uitspraak over jezelf. Herken je de parels van wijsheid die erin zitten of zie je enkel de zwijnen? Als je er niet klaar voor bent zal het boek je niet aanspreken. Leestip: Het beste evangelie is dat van Thomas. Dit apocrief en gnostisch geschrift is duidelijk symbolisch, meteen ook de reden waarom religieuze dogmatici die een letterlijke lectuur promoten die tekst met scheve ogen aankijken. De Bijbel spreekt simultaan op meerdere kennisniveaus en is waterdicht beveiligd of hermetisch (1) .

Resist not evil wordt pas zinvol in figuurlijke zin en als tegenpool van ‘oog om oog’, een nefast en doodlopend spoor dat tot steeds meer zinloos geweld lijdt. Van zodra je in een geweldspiraal terechtkomt verlang je naar macht om te overleven en je tegenstanders te verslaan. Love of Power wordt jouw driver. De inversie van die perverse lust naar macht heet: The Power of Love. Dat is de ware betekenis van Resist not evil, een uitspraak die getuigt van de hoogste wijsheid. Liefde is de allerhoogste macht, dat heb je al duizend keer gehoord. Het zal niets betekenen als je dit niet kan relateren aan je eigen ervaring. Op een meer toegankelijk niveau heeft het iets te maken met “what you resist, persists” en “reality grows where attention goes.” Daar gaat meditatie over. Niet alleen ontspannen maar leren omgaan met een gekke wereld. Welk nut zou meditatie hebben als je niet met de allerzwaarste uitdagingen in het leven leert omgaan? Heb je schilderijen en iconen van aartsengelen en heiligen die het kwaad overwinnen al goed bekeken? Bekijk de gelaatsuitdrukkingen. Waar is hun blik op gericht? Zijn ze gefixeerd op het lagere probleem of gericht op de hogere oplossing? Heb je de indruk dat ze zich zwaar moeten inspannen? Of lijken ze eerder sereen? De fijne lans die de draak moeiteloos overwint of ‘aardt’ is die van zuiver en lichtend bewustzijn. Die beelden zijn prachtige metaforen voor contemplatie of meditatie in actie.

De gebundelde krachten van het kwaad, het grote geld, de hebzucht en de lust naar macht, de perversie en de collectieve waanzin lijken angstaanjagend en onoverwinnelijk. De terreur, klimaat en corona crisissen zijn zelfs nog niet het begin van de totalitaire dwaling die ons te wachten staat als we passief blijven toekijken. Geweldloos verzet en opkomen voor je vrije mening is een goede zaak. Het is nog beter als je dit kan aanvullen met een meditatieve praktijk. Spiritualiteit leert je dat die destructieve krachten in the big picture niet meer voorstellen dan een scheet. Relax.

Temptation of Buddha by Mara, Ajanta cave 26, India, UNESCO World Heritage - Creator: Anupam Mukherjee  |  Credit and Copyright: All Rights Reserved ©Anupam Mukherjee

Temptation of Buddha door Mara, Ajanta grot 26, India, UNESCO Werelderfgoed - Maker: Anupam Mukherjee | Krediet en copyright: alle rechten voorbehouden © Anupam Mukherjee

I see you, Mara (Evil One)!
— Buddha

Ik ervaar dat vele mensen een viscerale aversie aan de Bijbel hebben. De Vaticaanse bankiers en pedofielen hebben hen ertegen gevaccineerd. Begrijpelijk, maar geen nood, want die andere grote wereldleraar, Boeddha, zei hetzelfde op zijn manier. De nacht voor zijn Ontwaken leverde de Boeddha zijn groot non-gevecht met Den Boze, de grote demon Mara. De Grote Verleider Mara haalde al zijn beproefde trucjes boven: twijfel, angst, boosheid, dreiging, macht, lust en seks. Vergeefs. Boeddha liet zich niet uitdagen, ging het gevecht met Mara niet aan en probeerde zelfs niet om hem weg te jagen. Dit zou het kwaad alleen maar sterken of de realiteit van deze illusie alleen maar bevestigen. Hij bleef gewoon zitten, stil en onverstoorbaar, waardoor Mara met zijn mooie dochters en zijn angstaanjagende legers onverrichter zake de aftocht moest blazen. Ook na Boeddha’s ontwaken zal Mara pogen om Boeddha om te kopen. Maar Boeddha doorziet Mara’s spel. Hij herkent hem iedere keer en zegt met de glimlach:

Ik zie je, Mara!

Wie kan vandaag tippen aan de wijsheid van Boeddha en Jezus? Ze weerstaan elke verleiding en doorzien elke leugen. Weet je nog wat de duivel tegen Jezus zegt? Ik maak je tot heerser van de wereld als je jezelf aan mij onderwerpt. Seems like a good deal, right? Maar het is een idiot trap. Machtsgeile mensen zullen er blind in trappen. Niet alleen top ceo’s, politici, religieuze en opinieleiders, wij trappen er zelf in. Het ego wil van nature iedereen beheersen en alles controleren. Bij gebrek aan beter weten. Het ego is niet boosaardig en wordt door angst gedreven. Wanneer men zegt dat het ego of de illusie van afgescheidenheid de ware demon is, moet je dat met een korrel zout nemen. Het doel is niet om het ego te demoniseren of slecht te maken. Integendeel. Het is onze eigen schaduw. Hoe ga je een demon of draak te lijf? Een tip: Don’t fight! Don’t even argue with it!. Geeft die illusie of die misperceptie geen onverdiende aandacht, credibiliteit en realiteit.

What’s the sense of wrestling with a pig? You both get all over muddy . . . and the pig likes it.
— Cyrus Stuart Ching

Ik weet dat er een embrace/feed your demons mode bestaat in tantra middens, geïnspireerd op de Tibetaanse Chöd en Tonglen praktijken die ik zeker aanbeveel mits begeleiding door een goede mentor. Gebruik daarbij je onderscheidingsvermogen om het verschil te maken tussen gewonde aspecten van jezelf en externe invloeden.

Wat zeggen Boeddha en Jezus, de twee grootmeesters, in essentie?

STOP

Stop uw eindeloze oorlogen. Stop de oorlog.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Foto door Jon Tyson op Unsplash

Daarmee verwijzen ze niet alleen naar onze uiterlijke verdeeldheid, maar ook naar onze innerlijke strijd. De gouden regel in meditatie: “Staak de strijd!” Waarom? Omdat vechten niet helpt. We lijden aan ingebeelde ziektes. Hoe bestrijd je een ingebeelde ziekte? Hoe meer je een onbestaande ziekte probeert te genezen, hoe meer je het bestaan ervan bevestigt. Het is een Catch-22 situatie. De uitspraken van Jezus en Boeddha getuigen van superieur inzicht. Ze hebben nooit gezegd dat je je in de buitenwereld door anderen moet laten doen. Ze raden je aan om aan elke verleiding te weerstaan. Ze hebben ook niet gezegd dat je met geweld moet terugvechten, want op die manier vervoeg je de rangen van het kwaad. Ze leggen de nadruk op:

  1. Inzicht of het doorzien van leugens en bedrog.

  2. Een morele code of “gij zult niet liegen, stelen, schaden of doden”. Daar hangt immers een stevig prijskaartje aan vast (2).

Weersta het kwaad niet. Maar wees niet dom!

Wat doen al onze lobbyisten en wannabe leiders? Zij lanceren uitzichtloze oorlogen tegen onzichtbare en onbestaande vijanden: terreur, CO2 en een griepvirus. Wow, hoe verstandig is dat? Het startschot voor al onze idiote oorlogen was 11 September 2001. De vernietiging van de WTC torens door brand was de moderne versie van de brand van de Reichstag, het Duitse parlement.

27 February 1933, een impulsieve jonge Nederlander steekt de Reichstag in brand.

27 February 1933, een impulsieve jonge Nederlander steekt de Reichstag in brand.

Flits terug naar 1933

In 1933, een maand na Hitler’s aantreden tot de macht, werd de Reichstag in brand gestoken. Toen de brand woedde was Hitler in Berlijn aan het dineren met Joseph Goebbels. Op de plaats van de brand troffen ze Hermann Göring aan die wist dat dit een aanslag moest zijn van de communisten. De schuldige was al gearresteerd. Hitler zag in de brand een teken van god en het signaal voor een communistische staatsgreep. De Duitse pers beschreef de brandstichting als een monsterachtige daad van terrorisme van de bolsjewieken. De natie was in gevaar. Het hoofd van de Berlijnse brandweer vond echter bewijzen dat de Nazis schuldig waren. Hij werd ontslagen, kwam in de gevangenis terecht en werd daar gewurgd. Case closed. De politieke gevolgen waren aanzienlijk. De dag na de brand zal president Hindenburg op verzoek van Hitler een wet bekrachtigen die elke vrijheid ophief: burgerlijke vrijheden, het habeas corpus, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, recht op vrije vereniging en samenscholing, briefgeheim en privacy van de telefonie. De Nazis gebruikten dit decreet om alle kritische en onvriendelijke publicaties te bannen. De Duitse pers joeg de bevolking de stuipen op het lijf met haar propaganda over de communistisch coup. De bange bevolking was verdeeld en duizenden staatsvijanden werden opgesloten.

Flits vooruit naar 2001

Photo by Steve Harvey on Unsplash

Foto door Steve Harvey op Unsplash

Exact hetzelfde scenario herhaalt zich 68 jaar later.

Daar gaan we weer.

Niet twee maar drie torens storten op 9/11 in op een manier die alle wetten van de fysica tart. Alerte brandweermannen, familieleden van slachtoffers, ingenieurs en architecten vinden dit hoogst bizar. De Amerikanen zien hierin het complot van een voormalige CIA asset, Osama Bin Laden, de telg van één van de rijkste Saoedische families met wie de familie Bush goede zaken doet. Osama streed voor de Amerikanen tegen de Russen in Afghanistan, een aride en onherbergzaam land waar de productie van opium na de westerse invasie zal boomen als nooit tevoren. The United Nations Office on Drugs and Crime estimates that Afghan opium kills more people worldwide—up to 100,000 per year—than any other drug. Osama zal vanuit zijn middeleeuwse grot een high-tech operatie coördineren tegen zijn voormalige vrienden. Hij misleidt het Witte Huis, ondanks uitdrukkelijke waarschuwingen van de CIA dat Bin Laden zal toeslaan. Integristen die met moeite een Cessna kunnen besturen kapen vier grote Boeings en vliegen door het best beschermde luchtruim ter wereld om symbolische doelwitten in New York en Washington te treffen. De onwaarschijnlijke vliegmanoeuvres die ze daarvoor moeten uitvoeren slaan lijnpiloten met verstomming. Waarom worden de gekaapte vliegtuigen niet onderschept? Omdat de air defence die dag ‘vliegtuigkapingen’ simuleert. No joke. Verwarde air traffic controllers zien geen verschil tussen real of exercice. De twee 400 meter hoge WTC torens storten met free-fall speed in. Verpulverd tot as en gesmolten staal. Nooit eerder gezien. Felle torenbranden van veel langere duur dan die van het WTC hadden tot dan toe de structuur van het gebouw intact gelaten. Volgens bouwkundige experts is dit een gecontroleerde afbraak (met explosieven). Brandweermannen en getuigen zullen melding maken van veelvuldige ontploffingen in het gebouw en lijken deze hypothese te bevestigen. Volgens de politiek is dat helemaal niet waar. Want de officiële onderzoekscommissie heeft haar “pannenkoeken theorie“. De structuur van de torens was door de impact lokaal verzwakt, waardoor de verdiepingen als slappe pannenkoeken in elkaar zijn gezakt. Dit verklaart nog altijd niet dat de twee torens zo snel na de brand instorten, dat de verdiepen niet gradueel maar simultaan in rook opgaan, zonder de minste structurele weerstand, aan de hoge snelheid van een vrije val en met vertical perfectie in de grond verdwijnen. Nog merkwaardiger is dat de politie van New York, in het inferno dat de twee hoogste wolkenkrabbers ter wereld verwoest, het ongeschonden papieren paspoort van een Saoedische kaper op de grond vindt. Mijn theorie daarover is dat de kaper zijn paspoort net voor de impact door het cockpitraam heeft gegooid, kwestie van zijn visitekaartje achter te laten. Een derde toren, de fameuze building number 7, stort ook in. Vreemd, want dit gebouw werd niet door een vliegtuig geraakt. Zelfs de officiële onderzoekscommissie heeft hier geen goede verklaring voor. Een ‘live’ BBC reporter met profetische gaven zal het instorten van WT7 25 minuten voor het gebouw werkelijk instort melden. Een blunder van formaat. “Geen voorkennis!” zegt de BBC, gewoon een foutje. Het derde vliegtuig dat een klein gaatje in het Pentagon boort en het vierde dat in een open veld neerstort, alsook de vele passagiers aan boord, zijn verdampt, er blijft niets van over. Er gebeuren die dag zoveel mirakels dat men er zowaar de hand van god in moet zien.

Het Amerikaanse luchtruim wordt gesloten maar twee dagen na de aanslag autoriseert het FBI dat 140 Saoedi’s naar hun land terugvliegen. Toch een beetje vreemd omdat 15 van de 19 kapers Saoedi’s waren. Onder die terugkerende Saoedi’s zaten leden van de Bin Laden en de koninklijke familie, zoals Prince Ahmed bin Salman (verdacht van banden met Al Qaeda). Een verbaasde Representative stuurt hierover een brief naar de Attorney General en de 9/11 Commissie voelt de Bush administratie aan de tand, doch deze weigert kenbaar te maken wie deze vluchten heeft geautoriseerd.

Larry Silverstein is één van de weinige mensen die op die fatale dag van heel veel geluk kan spreken. Hij zal niet alleen ontsnappen aan een zekere dood maar ook een goede zaak doen. Larry is de man die beide WTC torens 6 weken voor de aanslag zal leasen. De gebouwen waren gewaardeerd op 1,2 miljard dollar en normaal verzekerd voor 1,5 miljard. Larry herschrijft dit verzekeringscontract en stelt expliciet dat hij 3,54 miljard (per schadegeval) wilt ‘als de structuur van het gebouw het zou begeven’. Ongewoon. Dit is geen sinecure, zijn makelaar moet het contract splitsen over 25 verzekeraars. Larry neemt elke dag zijn ontbijt in Windows of the World, het unieke rooftop restaurant van WTC1, maar is die bewuste dag uitzonderlijk niet aanwezig. Na de aanslag eist hij 7,11 miljard van de verzekeringsmaatschappijen omdat hij de dubbele aanval als twee aparte schadegevallen ziet. De rechtbank zal die redenering deels volgen en Larry haalt de buit binnen, hij gaat akkoord met een vergoeding van 4,55 miljard. Zijn poging om een extra 12,3 miljard te eisen van de nalatige vliegtuigmaatschappijen die terroristen aan boord toelaten zal mislukken. Can’t get lucky all the time.

Larry zal zich na de ramp verspreken en enig licht werpen op de mysterieuze instorting van zijn derde eigendom, WTC7 of building number seven. Weinig mensen weten dat er die dag geen twee maar drie torens instorten. Larry verklaart: “We decided to pull it!” Dit was het verdict na overleg met de brandweercommandant. To pull a building of ‘een gebouw trekken’ is de uitdrukking die men gebruikt voor een controlled demolition. Larry herpakt zich, men heeft hem verkeerd begrepen, hij bedoelde eigenlijk iets anders.

Al de verdachtmakingen in die affaire illustreren de kwade wil van brandweermannen, familieleden, architecten, ingenieurs en samenzweringstheoretici. In plaats van de officiële verklaring voor waar aan te nemen, blijven ze lastige vragen stellen en zagen over de wetten van de fysica. Gelukkig zal president Bush met zijn “It’s us versus them, you’re either with us or against us!” retoriek duidelijk maken dat er geen plaats is voor dissidentie. In crisistijden moeten we allemaal zonder nadenken op één lijn staan en hard terugslaan.

In de nasleep van deze ramp worden urgente, patriottische wetten gestemd die de veiligheid van het thuisland moeten verhogen en de vrijheden drastisch inperken.

Aardrijkskunde is niet het sterkste vak van president Bush en zijn landgenoten. Hij zal de Belgische premier tijdens een G8 in 2010 zelfs niet herkennen. Na de laffe aanval tegen zijn land of the free beslist Bush om de verkeerde persoon op de verkeerde plaats aan te vallen. Hij valt Irak in plaats van Saoedi-Arabië binnen omdat de Amerikaanse intelligence hem verzekerd heeft dat voormalig bondgenoot Saddam Hussein, naast heel heel veel olie maar dat speelt geen rol, weapons of mass destruction verbergt. Die waren zo goed verborgen dat men ze nooit gevonden heeft.

“Een klein foutje” zal Bush’s gewillige oorlogsbuddy Tony Liar Blair later toegeven.

Oil & Opium Wars:

We’ll bomb you into democracy!

Oorlogen voor Olie & Opium:

We bombarderen je de democratie in!

Het vrije en democratische westen zal daarmee de lont in het kruitvat van het Midden-Oosten steken. De Post-9/11 Wars maken 800.000 doden, nog meer gewonden, verwoesten de civiele infrastructuur van diverse landen - met de hulp van voormalige aartsvijand Al Qaeda - en sturen enorme stromen vluchtelingen richting Europa. Dit zal mede aan de basis liggen van de wereldoorlog tegen islamterreur, de onzichtbare bebaarde vijand in jouw dichte buurt. Onze Belgische pers & politici zien dit elementaire verband niet, zij vliegen elkaar in de haren over migranten en asielrecht, kwestie van zoveel mogelijk rechtse of linkse stemmen te ronselen. België, het land waar de visie niet verder reikt dan de dorpskerk.

Al Gore, dat andere politieke genie naast Bush, zal een tweede wereldoorlog lanceren tegen de uitstoot van stikstof, een onzichtbaar gas. En ik die zo naïef was om te denken dat CO2 goed was, want één van de eerste dingen die je op school in de les biologie leert is namelijk dat het voedsel is voor onze planten. Als de CO2 niveaus teveel dalen dan krijgen we hongersnood, dan groeien de planten niet meer. Wat zegt Royal Brinkman, global specialist in horticulture, hierover? Ik citeer:

Samen met water is CO2 het voedingselement waaraan een plant de meeste behoefte heeft. Daarom dienen telers extra CO2 toe aan hun gewas. Dit gas is namelijk wel aanwezig in de atmosfeer, maar niet in voldoende mate om het gewas van genoeg CO2 te voorzien. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is namelijk gemiddeld 400 ppm, maar in de glastuinbouw wordt naar hogere CO2-waarden gestreefd voor een optimaal groeiend gewas.

Ongelofelijk, die tuinbouwers lijken nog niet te beseffen hoe vervuilend CO2 is.

Oppervlakte-temperaturen van planeten met atmosfeer (waaronder de aarde) worden uiterst nauwkeurig voorspeld aan de hand van de afstand tot de zon en de dikte van de atmosfeer, dus zonder broeikasgassen en zonder CO2. Astrofysici dachten dus dat de zon de voornaamste warmte factor was op aarde, maar ja een mens kan zich vergissen.

CO2, zo leren we van bezorgde politici en activisten, is een nefast broeikasgas (3). Bloody hell, het wordt namelijk zeer heet in een serre. Waterdamp neemt bijna twee derde van het natuurlijke broeikaseffect voor zijn rekening en is het belangrijkste broeikasgas. Andere belangrijke broeikasgassen zijn kooldioxide, methaan en ozon. Waterdamp (en wolken) kan je echter niet belasten. Welk gas kunnen we vinden dat de mensen uitstoten? CO2! Ondanks het feit dat het volume aan CO2 weinig of niets voorstelt ten opzichte van waterdamp, en ondanks het feit dat menselijke uitstoot maar een fractie is van de totale CO2 uitstoot, kunnen we deze kleinste fractie wel belasten. De wereld is gered. En dankzij onze milieuactivisten krijgen we weldra de 1 trillion euro Europeen Green Deal. Massa’s geld naar de grote multinationals. Yeah!

De derde wereldoorlog zal door het allergrootste genie voorspeld worden: Bill Gates. Met strakke hand leidt hij onze oorlog tegen een onzichtbaar virus. Een ambitieuze oorlog want van alle biologische entiteiten in de biosfeer zijn virussen de meest talrijke en de meest diverse. Ons lichaam telt veel meer virussen dan bacteriën en menselijke cellen, men noemt dat het ‘viroom’. Ze zitten overal. Wat is een virus? Een eiwitmantel met genetisch materiaal. Technisch gezien is het geen levend organisme want het is geen cel en het heeft geen metabolisme of stofwisseling. Ondanks het feit dat een virus geen levende entiteit is, slaat hij even onverbiddelijk toe als een moslim terrorist. Althans volgens de pers. Hoog tijd dus om al die verouderde handboeken biologie te herzien waarin staat dat virussen aan de basis liggen van levende organismen. Dankzij Bill en de pers ben ik nu een stuk wijzer geworden. Ik was al die tijd onwetend van dat sluipend gevaar. Die kleine dingen willen ons dood. Ik was nu continu mijn handen en wacht ongeduldig op dat rna vaccin zodat ik een genetisch gemodificeerd mens kan worden. Je kan niet blijven rekenen op de natuur. Ik ben zo blij dat alle landen miljarden zullen betalen aan vaccin makers, ongeacht of die bedrijven geplaagd worden door eerdere schandalen en rechtszaken, het dient uiteindelijk zo’n groots doel: het bestrijden van een kwaadaardige griep die het op 80-plussers gemunt heeft.

Onder het bevel van onze grote wereldleiders vechten we vandaag op alle fronten, tegen onzichtbare terroristen, tegen een onzichtbaar gas (dat Greta echter met haar blote oog kan zien) en tegen een onzichtbaar virus.

Criminele en onnozele dwergen zijn het, die leden van de zelfverklaarde elite.

Ik wil met de manager praten!

Photo by Adnan Khan on Unsplash

Foto door Adnan Khan op Unsplash

Cheers to all the people who do their own research. In the age of information, ignorance is a choice.
— Unknown

Lachen met pers & politiek is een beetje gratuit, ik geef toe. Maar grappig en nuttig. De machthebbers laten steeds meer hun ware gezicht zien. Onze koningen zijn naakt, zoveel is zeker. Meer dan spot verdienen ze niet. Dat bespaart je heel wat illusies. Maar belangrijker, ze leggen ook ons innerlijk functioneren bloot. Vergeet de zelfspot niet.

Waar staat die groteske corona mascarade voor die we in het vorig stuk behandelen? Het is ons ego. Dit ego of onze persona is het ultieme masker. Persona betekent ook letterlijk ‘masker’. Hoger inzicht zit vaak verborgen in onze ‘woorden-schat’. Ons ego-persoontje is niet wie wij echt zijn, maar wie wij denken te zijn. Een kleine nuance die een wereld van verschil maakt. De grootste vrees van het ego is ontmaskerd worden, dat wordt immers zijn afgang of figuurlijke dood. Het ‘ego’ is een ingebeelde ziekte. Hoe ga je daarmee om? Net zoals Jezus en Boeddha suggereren: geen gevecht, geen weerstand, gewoon ‘doorzien’. Dit is meditatie in actie.

Mediteren of bidden is in zekere zin leren sterven. Dit had ik in mijn vroegste blogs al aangegeven. Niet letterlijk maar figuurlijk. ‘Overgave’ is wellicht een beter woord. Op dat stille punt aangekomen dat ‘sterven’ of ‘overgave’ wordt genoemd, verdwijnt elk verschil tussen meditatie en gebed. Hoger gebed is geen smeekbede of gesprek met god. Hogere meditatie is geen techniek om te luisteren naar je diepste of ware zelf. Er is daar geen plaats voor ‘twee’. Welcome to non-duality.

Het corona verhaal onthult iets over ons eigen ego. Het heeft net als ons ego zo’n belachelijke en groteske proporties aangenomen omdat er geen weg terug is van zodra de angst-sneeuwbal aan het rollen gaat. Angst is de fundamentele driver van de corona crisis en de ego dynamiek. Van zodra angst een collectief of een individu in zijn grip heeft gaat het van kwaad naar erger.

Waarom kunnen experts, pers & politiek niet zeggen: “We hebben ons vergist. Er is eigenlijk niets aan de hand. Er is geen gebrek aan geld. Er is geen blinde terreur buiten de oorlogen die we zelf voeren en de terroristen die we zelf financieren. CO2 is nooit het probleem geweest, de vervuiling en de vernietiging van het milieu door kortzichtige en hebzuchtige multinationals zijn dat wel. Corona was nooit gevaarlijker dan een gewone griep. We hebben die vaccins helemaal niet nodig. De wereldbevolking inspuiten met rna dat ons gentechnisch manipuleert is een ethisch en medisch onverantwoord experiment. We hebben ons allemaal laten belazeren door een handvol engerds. Sorry!” Dat zal je nog niet zo snel horen.

Mensen gaan liever dood dan dat ze moeten toegeven dat ze zich vergist hebben. Zo sterk heeft het masker ons in zijn greep. Mediteren is het proces waarbij je dit masker afzet of waarbij je je gezicht verliest.

Mijn advies?

Ga naar binnen en sluit de deur.

Mediteren! Zonder mondmasker alstublieft.

Hoe je resist not evil praktisch toepast wordt best face-to-face onderwezen.

Neem alle macht die je uit handen hebt gegeven zo snel mogelijk terug. Wie zich laat leiden gaat lijden. Onze problemen zijn zelfgemaakt. Dat is in een notendop de boodschap van Boeddha. Een goede oefening om je kop uit het zand te halen: geloof niets of niemand. Geloof de leugens van pers & politiek niet, maar ook niet je eigen verhalen en je eigen angsten. Wat je buiten jezelf hoort zijn de echo’s van je innerlijke stemmen. We bestrijden niet het uiterlijke kwaad maar onze innerlijke onwetendheid en onze blinde volgzaamheid. De innerlijke maskers moeten afvallen.

Uiteindelijk leidt dat tot ontwaken of bevrijding van die helse cyclus van leven en dood. Zowel Boeddha als Jezus leggen terecht de nadruk op goedheid, dit maakt ons tijdelijk verblijf hier een stuk aangenamer. Maar dan zit je nog altijd gevangen in een cyclus van lijden. Hun visie is radicaal en reikt veel verder dan het veroveren van een betere plek op aarde of in de hemel. Boeddha spreekt van het definitieve einde van elk lijden en het ontsnappen aan die helse cyclus van wedergeboorte. Jezus spreekt van het eeuwig leven.

Dit menselijk leven is uiterst waardevol en biedt een unieke kans om te mediteren en te ontwaken. Waarom? Het leven op aarde bevat de juiste mix van goed en slecht. Het leven is mooi en aangenaam genoeg zodat je ervan kan houden. Het is onaangenaam genoeg zodat je lijdt. Het lichaam wordt oud, lelijk, stinkt en gaat dood. Dit houd je alert zodat je blijft zoeken. Leven als een god maakt je lui en zelfgenoegzaam. Leven als een demon is een verschrikking en geeft je quasi geen kans om uit de hel te ontsnappen zonder de externe hulp van een boeddha. Leven als een mens is de meest gegeerde opportuniteit in dit hele universum, zeggen de boeddhisten. Als je hier zit heb je in zekere zin de lotto al gewonnen. Het biedt je de optimale voedingsbodem voor een spirituele praktijk, maak er goed gebruik van.

Foto door Anshu A op Unsplash

Foto door Anshu A op Unsplash

Van zodra je buiten komt, zet je je uiterlijk mondmasker terug op. Wees hoffelijk. Je weet wel dat het klinkklare onzin is maar erger en frustratie zullen stilaan plaats maken voor binnenpretjes. Het heeft geen zin om andere mensen tegen de borst te stoten. Het levert je enkel maar onnodig dure boetes op. Let op je centjes. De corona gekken gaan samenspannen met de klimaat fundis en dat kost je een bom geld. Bill bevestigde dit net op zijn blog: COVID-19 is awful. Climate change could be worse.

An inconvenient truth van de lockdown is dat de CO2 niveaus, ondanks het feit dat we veel minder vliegen en vervuilen, niet dalen. Hoe zou dat komen? Omdat dit CO2 verhaal een urban legend is als je het mij vraagt, net als die vleermuizen in de wet market. Maar wie ben ik? Vraag het aan Al Gore, Bill Gates, Phil Jones en Neil Ferguson. Die serieuze mensen zullen unaniem bevestigen dat hun computermodellen onfeilbaar zijn. Dat betekent dus dat we nog veel te weinig doen. Dacht je dat je al genoeg CO2 en andere taksen betaalde? Think again. Als de Green Deal die de industriële lobby aan de eurocraten gedicteerd heeft straks van start gaat - economen hebben berekend dat die onbetaalbaar is - dan ga je pas iets meemaken. Combineer dat met de gevolgen van de economische zelfmoord die we net gepleegd hebben, en je zit in een horror scenario.

Maar wees gerust, je zal alles kunnen bestellen op Amazon en dankzij 5G zal je overal online spelen, nieuws lezen, voetbal kijken, leren en werken. Op die manier ben je safe en compliant, red je de wereld en bestrijd je racisme en fascisme.

One World. One Dream.

Eén wereld. Eén droom.

Met zijn allen gevaccineerd en gechipt op weg naar een globale dystopie.

Brave New World ontmoet 1984, ja!

Dat noemt men Het Nieuwe Normaal en de De Grote Herstart. Wen er alvast aan.

New Normal. Great Reset.

Als je deze woorden hoort, weet je dat ze je willen neuken.

Zorg goed voor jezelf, mijn vriend.


1. De Hermetische Traditie

De Bijbelse waarheid is niet alleen samenwerken en elkaars handjes vasthouden, dat is een mooi maar beperkt begrip. De Bijbel kadert in de grote Hermetische traditie. De essentie ervan is geen doctrine of denken maar een levende vriendschap van mensen die een spirituele boodschap delen, een geestelijke gemeenschap van gelijkgestemde zielen. Hermetisch betekent niet ‘geheim’. Geheimen zijn louter feiten, procedures, praktijken en doctrines die je verborgen wil houden omdat iedereen ze kan begrijpen of omdat ze het daglicht schuwen. Hermetisch betekent dat niet iedereen het zomaar kan begrijpen. De Bijbel is door en voor mystici geschreven. Mystiek gaat over Het Grote Mysterie. Het bijbelverhaal kan zowel tot kinderen als volwassenen spreken en bevat meerdere lagen of niveaus. Op het allerlaagste (maar niet het minste) kennisniveau kan je de uitspraken van Jezus zien als zorg voor de ander of naastenliefde, een hoge morele code. Op een hoger niveau als allegorie, een louter figuratieve representatie van abstracte noties. Op een nog hoger niveau wordt de Bijbel symbolisch. Een authentiek symbool, in de hermetische traditie ook arcanum genoemd, is een mentale, morele en psychische operatie die nieuwe ideeën en aspiraties opwekt. Het vraagt diepgaander werk dan studeren en intellectueel verklaren, zijnde contemplatie in de nacht, in stilte, in het geheim, in jezelf. Met andere woorden: meditatie. Symbolen zijn veel groter dan geheimen, zij verbergen en onthullen in functie van de diepte van je inzichtmeditatie. Een symbool of arcanum is een ferment of gist dat je stimuleert en doet rijzen, het werkt voor de armen van geest en niet voor de zelfgenoegzamen. Net zoals een arcanum of symbool veel groter is dan een geheim, is een mysterie veel groter dan een arcanum. Vandaar ook de naam ‘mysteriescholen’. Op het allerhoogste kennisniveau onthullen Jezus en de Bijbel ons Het Grote Mysterie van het leven. Mysteriën vereisen initiatie en zijn geen stimulansen noch de vrucht van je inspanningen maar ‘openbaringen’. Zij verwijzen naar een schokkende, ingrijpende gebeurtenis in bewustzijn zoals geboorte of dood. Denk aan de tweede geboorte waar Christus over sprak met Nicodemus.


2. Tot ziens in de hel!

Het zijn maar verhalen. Maar alle tradities waarschuwen ons dat we een terugslag mogen verwachten als we slecht handelen. In deze mensenwereld kan je tijdelijke bescherming afkopen en kan er een illusie van onschendbaarheid ontstaan. Maar het leven kan je niet foppen en er is geen ontsnappen aan de wetten van oorzaak en gevolg. Je kan dus beter goede punten scoren (accumulate merit) dan slechte. De karmische wetten laten net zoals de boekhoudprincipes niet toe dat je compenseert. Goede daden kunnen je slechte daden niet opheffen, je zal alle gevolgen ervaren. Wie een faustiaans pact sluit is altijd gejost. De prijs die je voor tijdelijke roem of macht betaalt is hoog. Er is een rode lijn die je best niet overschrijdt, zoals bloedrituelen en aan kinderen raken, tenzij je een kleine excursie in de hel niet erg vindt. Hoe je de hel wil zien hangt van jou af. Je kan stellen dat de ziekelijke mindset waarin een pervert of psychopaat leeft op zich al een soort hel is. Tijdens een psychose ga je door de hel. Sjamanen en mystici zullen je zeggen dat die parallelle dimensies even echt of denkbeeldig zijn als deze wereld. Het gevoel van eeuwige kwelling wens je zelfs je ergste vijanden niet toe.

De heavy-duty demonische krachten zijn extreme vormen van individuele of collectieve waanzin die we buiten onszelf projecteren. Net als oplichters werken onze demonen via een verleidelijk aanbod. Je denkt dat je een super deal sluit maar je hebt de kleine letters van het bedrieglijk contract niet gelezen. They own you. Het zijn krachten die tegen het leven en de natuur gericht zijn. Spel ‘Live’ omgekeerd en je krijgt het woord ‘Evil’.

Wij associëren demonic possession met religieuze folklore en horror films zoals “The Exorcist”. Dat is een manier om het kwaad in onszelf te ontkennen. In realiteit doen we er gretig aan mee. Het begint onschuldig met zoveel mogelijk geld te willen verdienen. Het gaat over naar individuele machtsspelletjes en corporate greed waarbij je ‘de anderen’ wil controleren, oorlogen begint te voeren en alle natuurlijke rijkdommen probeert te bezitten. Doch de prijs die je betaalt om te heersen of om anderen aan je willetje te onderwerpen is dat je zelf onderworpen wordt aan hogere machten waarvan je het bestaan zelfs niet kent. De prijs die je betaalt om te bezitten is dat je zelf bezeten wordt. Zowel letterlijk als figuurlijk. Een getraind oog herkent de donkere wolken die boven iemands hoofd hangen. Terroristen die zichzelf met een bomgordel opblazen zijn naïeve mensen en hun lot is tragisch. Maar dat is nog niets in vergelijking met de war mongers die anderen naar het slachtveld sturen. Die hebben pas een probleem, ze zijn zo verblind door hun machtsspelletjes dat ze niet merken dat ze zelf een grote rugzak met een tikkende tijdbom dragen. Deze karmische bom zal niet hun lichaam maar hun ziel opblazen. In realiteit zijn we hier tijdelijke gasten en bezitten we niets, we komen en gaan met lege handen. Het enige wat telt is wat je geeft of bijdraagt, niet wat je pakt.

Geef, en je zult krijgen, meer dan je vast kunt houden! Want zo veel als jij aan anderen geeft, zo veel geeft God aan jou.
— Lucas 6:38

3. Broeikasgas & Zon

Het broeikaseffect bestaat niet en is een vorm van magisch denken bestemd voor kleine kinderen. De aarde is geen glazen serre. Het tuinkas model is wetenschappelijke lulkoek en in strijd met de wetten van de fysica. Het broeikasgas tast enkel onze hersenen aan.

Wat zijn de gasconcentraties volgens het Amerikaanse Carbon Dioxide Information Analysis Center? Waterdamp is met 95% het allerbelangrijkste ‘broeikasgas’. CO2 bedraagt 4% van die gassen, de menselijke CO2 slechts 0,16%. Alle ‘broeikasgassen’. samen bedragen maar 1 % van de atmosfeer. Fossiele CO2 bedraagt dus 0,0016% van de atmosfeer. Dat is niet veel. Niets eigenlijk. De vraag dringt zich dan ook op of de boodschap van het IPCC wel klopt? Wat denk je?

Voor alle duidelijkheid: strijd tegen verspilling van energie, verspilling van grondstoffen en vervuiling van het milieu is fantastisch en noodzakelijk, maar de strijd tegen CO2 hoort daar niet bij. Bestrijding van CO2 gaat over taksen en berust op niet-gevalideerd onderzoek. CO2 is geen ‘vervuiling’, maar een bron van leven. Zonder voldoende CO2 sterft al het hogere leven op aarde. Wij zijn CO2.

It’s the Sun, stupid!
— A. Birdh
Photo by João Barbosa on Unsplash

Foto door João Barbosa op Unsplash

And still, after all this time, the Sun has never said to the Earth,‘You owe me.’ Look what happens with love like that. It lights up the sky.
— Rumi

De zon is veruit de belangrijkste factor voor het klimaat op aarde.

Letterlijk en figuurlijk. Het ‘klimaat’ op aarde betreft niet alleen de buitentemperatuur.

Want denk je van het huidig psychologisch, sociaal en politiek klimaat in de wereld?

Esoterici en ingewijden beperken zich niet tot een oppervlakkige of profane lectuur van wat er in de wereld omgaat en duiken in de diepere symbolische lagen. Zij weten dat de zon net iets meer doet dan de aarde voorzien van licht, warmte en elektriciteit via de zonnepanelen op je dak. Alle culturen hebben hun zonnegoden of zonnekoningen met hun zonnekrans of kroon. De krans die de zon omringt noemt men trouwens de ‘solar corona’. Hier heb je terug de link naar de corona crisis die zoals eerder werd aangegeven verwijst naar de hoofd-hart verbinding. Om diverse redenen zijn de duistere krachten geen grote fans van de zon, het spiritueel symbool bij uitstek. Net als vampieren die zich met menselijk bloed voeden schuwen zij zonlicht. Achter de Duitse SS zat een machtige occulte organisatie die de zwarte zon’ of Die Schwarze Sonne aanbad, de inversie van de zon en het anti-spiritueel symbool bij uitstek. Een heel klein deel van het establishment, de hogere ingewijden, put haar ideeën uit het nazi gedachtengoed. Wees dan ook niet verrast, nadat ze ons eerst wijsgemaakt hebben dat zowel co2 als virussen, bronnen van leven op aarde, slecht zijn, dat ze ons nu ook wijs willen maken dat het weldadige licht van de zon ‘slecht’ is en dat wij ons van deze kosmische levensbron moeten afschermen.

Welke zot zou dat nu in zijn hoofd halen?

Ra, ra, ra …

Photo by Jan Haerer on Unsplash - de ‘solar corona’ wordt zichtbaar tijdens een eclips

Photo by Jan Haerer on Unsplash - de ‘solar corona’ wordt zichtbaar tijdens een eclips

Could dimming the sun save the Earth? Bill Gates wants to spray millions of tonnes of dust into the stratosphere to stop global warming... but critics fear it could trigger calamity

Kan het dimmen van de zon de aarde redden? Bill Gates wil miljoenen tonnen stof in de stratosfeer spuiten om de opwarming van de aarde te stoppen ... maar critici vrezen dat dit tot een ramp kan leiden.

Wat een wacko, na verplichte vaccinatie wil hij ons ook ‘duisternis’ brengen. Maar hij is tenminste eerlijk in al zijn aankondigingen, het plan en de symboliek zijn duidelijk. ‘Gates’ in het Engels berekent ‘poorten’. Welke poorten opent hij? Aan jou de keuze of je daar wilt binnengaan of niet.

Ik steek graag de draak met Gates omdat pers & politiek van die griezelige nerd een ongekroonde koning van de wereld gemaakt hebben. Mensen, waar is jullie verstand? Gaan jullie met miljarden gooien naar een bende gekken om de thermostaat 2°C lager te zetten, jezelf genetisch te laten manipuleren en het zonlicht te dimmen?

Gebruik resist not evil niet als voorwendsel om te doen alsof je neus bloedt. Stap één is bewustwording, inzicht of doorzicht:“I see you, Mara!” Je moet de duivel en zijn listen herkennen als hij voor je neus staat. Anders zit je straks opgescheept met een nieuwe Hitler. Stap twee is daar wijs en correct mee omgaan: richt je naar het Goede, zet je positief in voor je medemens en mediteer. Sla je die eerste ‘inzicht’ stap over dan verhoog je de kans dat jouw goede intenties worden gerecupereerd en omgeleid naar anti-spiritualiteit en nep-goeroes. Blijf ook niet steken in die eerste stap. Mensen die de minder fraaie kantjes van de wereld voor het eerst ontdekken worden er vaak door gefascineerd. Door het kwaad onnodig veel aandacht te schenken versterk je het.

Als je het principe van het kwaad niet ziet val je eraan ten prooi. Je moet het kwaad eerst kunnen zien vooraleer je het kan loslaten. Niet in de zin van “het raakt me niet meer“ of “het kan mij allemaal niets schelen”, want dat is de vlucht-taal van het ego. Enkel psychopaten gaan zonder enige empathie en gewetenloos door het leven. Neem voorbeeld aan Boeddha en Jezus. Zij hadden inzicht, mededogen (het lijden van de mensen raakte hen diep) en bleven onverstoorbaar gericht op Het Goede.

En hij sprak tot de mens:
Ontzag voor de Heer - dat is wijsheid;
het kwaad mijden, dat is inzicht.
— Job 28

Vorige
Vorige

The Green Deal

Volgende
Volgende

De Cijfers Stijgen: SOS!