Maak een afspraak

Photo by Benoit Gauzere.on Unsplash

Photo by Benoit Gauzere.on Unsplash

Over een ontmoeting met een zeer bijzonder persoon. Een eerste praktische oefening voor beginners. Een goede gewoonte van gevorderden. Jezelf ont-moeten. Waarbij niets moet en alles mag. Open de kooi.

Wil je leren mediteren? Wil je een voorproefje of een testrit doen? Wil je weten welke weg of welke methode voor jou geschikt is? Heb je vragen of twijfels over jouw bestaande praktijk? Zit je ergens vast of wil je verder verdiepen? Maak dan een afspraak.

Maar alvorens je mij contacteert, adviseer ik om eerst een afspraak te maken met een zeer belangrijk persoon. Dat is niemand minder dan jezelf. Je gaat jezelf letterlijk en figuurlijk ontmoeten. Ont-moeten. Dat betekent dat niets moet en alles mag. Er zijn al zoveel dingen die je moet doen. Als meditatie de zoveelste verplichting wordt op jouw lange to-do lijst, vergeet het maar. De natuur van meditatie is vrijheid. Net zoals het de natuur is van een vogel om te vliegen. Een vogel die wil vliegen hoort toch niet in een kooi? Open de kooi en geef jezelf alle vrijheid. Mediteren is iets dat je graag wil doen.

Thanks to Deleece Cook for making this photo available freely on Unsplash

Thanks to Deleece Cook for making this photo available freely on Unsplash

Mediteren is pure praxis. Gewoon doen dus. Dit is een eerste praktische oefening voor beginners. Het is geen formele meditatie, het is net iets te vroeg om daarin te duiken, maar een informele afspraak. Neem je drukke agenda en maak elke dag tijd vrij voor jezelf. Dit is ‘me-time’ of aandacht voor jezelf. Het is belangrijk om die afspraak te maken met jezelf. Doe je dit niet, dan zal iets of iemand anders je aandacht opeisen en je tijd in beslag nemen. Al was het maar vijf minuutjes, dat zal zeker lukken. Nog beter is twee of drie keer per dag en 20 minuten lang. Bij het ontwaken, net na de lunch en voor het slapen gaan zijn geschikte momenten. Je mag er gerust bij gaan liggen. Kies zelf de locatie. Er hoeven geen punten op de agenda te staan. Je krijgt van mij geen speciale instructies. Je hoeft niets te doen. Je mag alles wat je over meditatie denkt te weten even opzij zetten. Probeer niet te mediteren. Probeer ook niet om niet te mediteren als je al ervaring hebt. Niets moet. Luister naar jezelf (1). Je ziet wel wat er gebeurt. Dat is alles.

Simpel toch?

Strikt genomen zijn dit de enige meditatie instructies die je ooit nodig zal hebben. En denk niet dat dit slechts een oefening is voor beginners. Dit zijn ook instructies voor gevorderden. De beste meditatie-techniek of instructie is ‘geen techniek of instructie’ en de hoogste vorm van meditatie is daarom ‘non-meditatie’ (2).

In plaats van de slogan van een bekend sportmerk “Just Do It”, zou je voor meditatie eerder “Just Don’t Do It” gebruiken. Of nog eenvoudiger gesteld: “Just Be!” Maar meestal zal dit soort one-liners je niet echt vooruit helpen.

Mediteren is geen ‘doen’ maar gewoon ‘zijn’. Gemakkelijk in theorie, moeilijk in de praktijk en spontaan als realisatie.
— A. Birdh

Aangezien de meeste mensen nood hebben aan concrete instructies en niet veel hebben aan de geheimzinnige uitspraken die je in vele meditatieve tradities zal horen, is er een heel scala aan technieken bedacht om je op weg te helpen. In mijn verdere blogs of musings zal je een pak informatie en een ruim aanbod aan technieken terugvinden. Bekijk het als een grote schoenwinkel. Ik verwacht niet dat je alles leest of mooi vindt. De kans is groot dat we over bepaalde onderwerpen van mening zullen verschillen. Hoe kan het anders? Lees zonodig de gebruiksaanwijzing (3) voor deze web site. Pik er die onderwerpen uit die jou liggen of interesseren. Als het schoentje past en je hebt daar verder vragen over, aarzel dan niet om mij te contacteren.


1. Tip: Neem nota’s

Als je wil kan je nota nemen van wat er in je opkomt tijdens je meditatie. Het bijhouden van een notitie- of dagboek is een goede gewoonte. Ikzelf verkies veruit pen en papier boven mijn smartphone. Het voelt veel intiemer aan dan een app. En bovendien heeft schrijven met de hand en het gevoel van inkt op papier iets sierlijk en sensueel.

Aaron Burden on Unsplash

Aaron Burden on Unsplash

2. Non-meditatie

Whatever one is focused on is poison for the view
Whatever is embraced by effort is a fault of meditation.
Whatever is adopted or abandoned is a defect of action.
May we perceive the nature free from all shortcomings and limitations.

Excerpt from ‘The Spontaneous Vajra Manifestation of Awareness and Emptiness:An Aspiration of the Great Perfection of Manjushri, the Inseparable Nature of the Ground, Path, and Fruition’

By Lama Mipham

Mipham.JPG

Jamgön Ju Mipham Gyatso (1846-1912) was een invloedrijk filosoof en veelzijdig genie van de Nyingma school en Rimé beweging binnen het Tibetaanse Boeddhisme. Zijn verzamelde werken vullen meer dan 30 volumes. Hij schreef onder andere over kunst, Dzogchen, geneeskunde, poëzie, kosmologie, astrologie, alchemie en engineering.

Kort voor zijn dood verklaarde hij:

Nowadays, if you speak the truth, there is nobody to listen; if you speak lies everyone thinks it is true.

3. Disclaimer & Handleiding voor de Lezer

Ik ben polemist van aard en schuw geen harde uitspraken. Ik ben uiterst kritisch ten opzichte van de maatschappij. Dat is bedoeld om je uit te dagen en wakker te schudden. Mensen zijn veel te tam geworden. Zo mak als lammetjes. Ik heb lak aan politieke correctheid en huiver van censuur. Beiden zijn een teken van een ernstig gebrek aan intelligentie of eerlijkheid. In mijn beroep als ondernemer moest ik commercieel en diplomatisch te werk gaan. Maar in mijn rol als mentor in meditatie hoeft dit niet, mijn passie en enthousiasme delen is geen sales job. Ik schrijf niet om te behagen en voor mij zijn er geen heilige huisjes. Niet omdat ik dat leuk vind of omdat ik iets wil bewijzen, maar omdat meditatie een totale mentale openheid vereist. Foute ideeën zijn vaak de grootste hindernissen en die moet je in vraag durven stellen.

Thanks to Harli Marten for making this photo available freely on @unsplash

Thanks to Harli Marten for making this photo available freely on @unsplash

Het format dat ik hiervoor het liefste hanteer is een open gesprek onder vrienden. Daar worden geen spelletjes gespeeld en ga je de waarheid niet uit de weg. Ik ben tegen publieke debatten in de media en agressieve commentaren op sociale fora. Hate speech, hanengevechten en ‘gelijk willen hebben’ zijn een zinloos tijdverdrijf.

Het is echter onvermijdelijk dat ik mensen af en toe tegen de schenen zal schoppen. Maar aangezien wij volwassenen zijn, hoeven we mekaar niet per se af te maken of de mond te snoeren als we het even niet met elkaar eens zijn. Laten we de volgende gentleman’s agreement maken:

Let’s agree to disagree.


Vorige
Vorige

Birdh geeft je vleugels / 0

Volgende
Volgende

Welkom bij Birdh