Birdh geeft je vleugels / 0

Agustin Fernandez on Unsplash

Agustin Fernandez on Unsplash

Blue Birdh geeft je vleugels! Een introductie. Wat was er eerst, de vogel of het ei? Over de dubbele betekenis van Birdh. Waarom vleugels? Leren mediteren is leren vliegen. En vliegen is vrij zijn. Vrijheid is een natuurlijk verlangen, een leerproces en een kunst. Overwin je angst. Breek uit het ei. Spreid je vleugels en voel de wind. Vlieg vrij als een vogel. The sky is the limit.

Birdh_logo+typo.jpg

De naam Birdh is een onbestaand woord. Het is de samentrekking van de engelse woorden bird (vogel) en birth (geboorte). Een vogel symboliseert vrijheid. en geboorte staat voor een nieuw leven. Het werkwoord to birth betekent ‘baren’. Ik vond die combinatie zeer toepasselijk voor dit thema:

  1. De bron van meditatie is ons natuurlijk verlangen naar vrijheid.

  2. Het pad van meditatie is het met liefde en zorg baren van die vrijheid.

  3. Het doel van meditatie is bevrijding, ook moksha (1) genaamd.

  4. De uiteindelijke realisatie van meditatie is: “Je bent al vrij!”

In het logo herken je niet alleen een vogel, maar ook de vorm van het ei waarin de vogel opgeplooid zit. Een vogel in zijn ei. Wat was er eerst, de vogel of het ei? Dezelfde vraag kan je stellen over mediteren en vrij zijn. Meditatie baart vrijheid, maar omgekeerd ook. En zo is de cirkel rond.

Thanks to Mariko Margetson for sharing this photo on Unsplash

Thanks to Mariko Margetson for sharing this photo on Unsplash

Mediteren begint met jouw natuur,
En eindigt met jouw Natuur.
— A. Birdh

Mediteren is geen religie, geen cultuur, geen life-style, geen filosofie en geen wetenschap. Wat is meditatie? De natuur. Zij die vele geheimen kent en graag verstoppertje speelt. De natuur kan jij niet maken, zij heeft jou gemaakt. Ik push geen spirituele agenda en ik maak geen promo voor Boeddha of Jezus, ook al ga ik de grote leraren uitvoerig citeren.

Blue Bird

De vogel die buiten het bereik van de mensen en hoog aan de hemel vliegt is van oudsher een symbool voor vrijheid, macht en hoger inzicht. De oude Egyptenaren gebruikten vogels als hiërogliefen, als beeld voor de ziel (ba) en als kop voor hun goden.

Thanks to Mariko Margetson for sharing this photo on Unsplash

Thanks to Mariko Margetson for sharing this photo on Unsplash

La félicité, c’est cet oiseau bleu qu’un poète chercha toute sa vie en parcourant la terre alors qu’il l’attendait sagement à la maison.
— Maurice Maeterlinck

L’oiseau Bleu is een sprookjesachtig theaterstukje van Maurice Maeterlinck (2). De Blauwe Vogel die in dit stuk even moeilijk te vinden als ongrijpbaar is, symboliseert genezing en geluk.

Conferentie van de vogels is een prachtig verhaal van de soefi dichter Attar (3). Dertig vogels (wij als gewone mensen) gaan op zoek naar de mythische vogelkoning (God). Dit verhaal beschrijft de hindernissen die je op het meditatieve pad moet nemen.

"The Concourse of the Birds", Painting by Habiballah of Sava  / Collection of the Metropolitan Museum of Art, New York / Public Domain / The illustration on this folio depicts a scene from a mystical poem, Mantiq al-tair (Language of the B…

"The Concourse of the Birds", Painting by Habiballah of Sava  / Collection of the Metropolitan Museum of Art, New York / Public Domain / The illustration on this folio depicts a scene from a mystical poem, Mantiq al-tair (Language of the Birds) written by a twelfth-century Iranian, Farid al-Din 'Attar.

Chercheur de vérité, ne prends pas cet ouvrage pour le songe éthéré d’un imaginatif. Seul le souci d’amour a conduit ma main droite […]
— Farid al-Din Attar (12de eeuw)

In beide verhalen is men op zoek naar een mythisch wezen. De blauwe vogel en de vogelkoning staan voor de hoogste aspiratie van de mens: heling of genezing, het geheim van het grote geluk of voor sommigen … het woord met de grote G. De zoekers naar genezing, geluk of God zijn gewone mensen. Uiteindelijk vinden ze wat ze zoeken, en die vondst is verrassend: ze vinden zichzelf. De perfecte metafoor voor meditatie. De vogel dat ben jij, en wat je via meditatie uiteindelijk zal vinden is een big surprise.

Blue Birth

Waarschijnlijk heb je al gehoord van de born-again christians? De vooral Amerikaanse evangelische beweging met oerconservatieve en fundamentalistische trekjes die sedert 2016 ook Trump onder haar leden mag tellen? Daar heeft Birdh niets mee te maken, wees gerust. Het born-again concept komt van de geheimzinnige uitspraken van Jezus in de Bijbel over ‘opnieuw geboren worden’ (4). De tekst verwijst naar een tweede of geestelijke geboorte na de eerste of fysieke geboorte. Waarover gaat dit?

Thanks to Samuel Isaac for sharing this photo on Unsplash.

Thanks to Samuel Isaac for sharing this photo on Unsplash.

The Instruction that Cracks Open the Egg-shell of Ignorance
— Mipham Rinpoche, A Lamp to Dispel Darkness

Als de tijd rijp is breekt het vogeljong uit het ei. Het ei voedt en beschermt maar wordt na een tijd te klein: There is a time to move on. Jezelf bevrijden gaat met de nodige weerstand gepaard. Je verlaat een vertrouwde omgeving, hoe beklemmend die voor jou ook geworden is, en angst voor het onbekende is normaal.

Een tweede geboorte of een nieuw leven is een ingrijpende gebeurtenis of een kantelmoment in jouw leven. Dit kan je beter zelf invullen of ontdekken. Jouw levenspad is uniek en het heeft geen zin om de ervaring van iemand anders te willen kopiëren, het kan je wel inspireren. Ik omschrijf die doorbraak als de overgang van een beklemmend en claustrofobisch gevoel naar de ontdekking van een onmetelijke RUIMTE.

Binnen de context van training sessies onderzoeken we samen de overtuigingen die je klein, kort en gevangen houden. Alsook de illusies die afgescheidenheid in stand houden. Hier maken we kennis met non-dualisme. In meditatie doorbreek je al je ingebeelde barrières.

Blue Wings

Thanks to Joseph Feliciano for sharing this photo on Unsplash

Thanks to Joseph Feliciano for sharing this photo on Unsplash

Like the traceless path of a bird in the sky, […] Leave thoughts loose and free without creating anything. Rest at ease in the state of unfabricated vast openness.
— yogi Shabkar, The Flight of the Garuda

Nadat je uit het ei bent gebroken ben je klaar om je vleugeltjes te spreiden en het veilig nest te verlaten. We hebben van de natuur twee vleugels of tools gekregen om te kunnen vliegen: het lichaam en de geest. Kracht en wijsheid. We werken niet exclusief met het fysieke lichaam, maar ook niet exclusief met onze ‘mind’. Mediteren is een proces dat beide helpers engageert.

Oefening baart kunst. Als de twee mooi ‘in sync’ werken dan kunnen ze je overal naartoe nemen. Je groeit in kracht en wijsheid en je wordt vrij als een vogel.

Hou rekening met de nodige weerstand uit je omgeving. Als je innerlijk begint te veranderen en vrijer begint te denken zal jouw omgeving dat vermoedelijk merken. Ze gaan alles doen om je terug ‘normaal’ te maken, meestal met de beste bedoelingen. Een vrij en andersdenkend mens is zeer bedreigend voor de status quo. Mensen die nog slaaf zijn van sociale conventies en groepsdenken kunnen boos reageren. Laat je in zo’n geval zeker niet aanpraten dat je niet mag vliegen, want als je aan de grond blijft ben je een vogel voor de kat. Verloochen jezelf nooit.

Grote figuren uit de meditatieve tradities waren zo radicaal en rebels dat ze vaak vogelvrij werden verklaard. Vandaar mijn advies om discreet te zijn over jouw meditatieve praktijk. Doe het in het geheim en loop er in het begin niet mee te koop. Mediteren aardt beter in een intieme setting dan en grand public.

Vrij worden van groespdenken en de fout zien bij een ander is één zaak, bewust worden van je eigen projecties en illusies is een andere. De grootste weerstand is altijd innerlijk. Het leven is één grote spiegel. In meditatie keren we steeds terug naar onszelf.

Blue Sky

Thanks to Csaba Bakos for sharing this photo on Unsplash.

Thanks to Csaba Bakos for sharing this photo on Unsplash.

With differentiation overcome, meditation rests ... on the ocean of bliss. That’s it. Just THIS.
— John Butler

Kracht en wijsheid doen je steeds hoger vliegen; Hoog boven de wolken is de hemel altijd blauw en schijn de zon altijd. Of schitteren de sterren aan de vrije hemel. Mediteren brengt je naar de veilige plek die altijd ruim, licht, helder en door vrede en vreugde vervuld is.

Hier ga je voorbij kracht en wijsheid. Want zelfs al ben je zo rijk en machtig als de koning(in) van het universum, zelfs al ben je de grootste wijze uit de hele geschiedenis, dan heb je het geheim der geheimen nog steeds niet ontdekt.

Innerlijk en uiterlijk meesterschap brengen je maar tot aan de hemelpoort. Er is een derde factor nodig om die geheime plek die we ‘eenheid’ noemen binnen te gaan. Hier link je hoofd (non-duaal inzicht) en buik (energie en power) met het hart (liefde en overgave). Op dit punt komen de essentie van meditatie en gebed samen en los ‘jij’ op.

Mediteren is in zeker zin leren sterven. De dood als ultiem geheim van het leven.


1. Moksha

Moksha is een Sanskriet woord dat ‘bevrijding’ betekent. Of ‘verlichting’ en ‘ontwaken’. Het is een centraal concept in oosterse tradities. Het wordt op verschillende manieren gedefinieerd: verlossing uit samsara of ‘de cyclus van geboorte en dood’, vrijheid van onwetendheid, einde van alle lijden, eenheid, vrede, gelukzaligheid, zelfrealisatie of zelfkennis. Woorden met een gelijkaardige betekenis zijn fanaa, kensho, satori, mukti, nirvana en kaivalya. Dit oosterse bevrijdingsconcept is vergelijkbaar met het westerse religieuze idee van ‘verlossing’, ondanks de grote verschillen tussen oost en west.

Moksha is ultieme en absolute vrijheid. Niets te zien met onze relatief kleinschalige opvattingen over vrijheid. Moksha is niet ‘een beetje vrij’, maar ‘totaal vrij’. Iemand heeft die blijde belofte ooit omschreven als “de eeuwige gouden bonbon aan de horizon”. Het ultieme geluk vinden is een beetje van het goede teveel. De meesten geloven er niet in. De weinigen die er wel in geloven achten het even waarschijnlijk als het winnen van de super jack pot in de loterij.

Ik weet niet of jij olympische ambities koestert. De meditatieve tradities leggen de lat in elk geval zeer hoog. De sky is the limit!

2. L’Oiseau Bleu, Féerie en six actes et douze tableaux (1905)

Loiseau-bleu-Maurice-Maeterlinck-édition-rare-du-livret.jpg

Een klein beetje chauvinisme is hier op zijn plaats. In 1911 won de Belg Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor literatuur met volgende melding. "in appreciation of his many-sided literary activities, and especially of his dramatic works, which are distinguished by a wealth of imagination and by a poetic fancy, which reveals, sometimes in the guise of a fairy tale, a deep inspiration, while in a mysterious way they appeal to the readers' own feelings and stimulate their imaginations". The main themes in his work are death and the meaning of life. His plays form an important part of the Symbolist movement.

Alisa Coonen (Mytyl; left) & Sofya Khalyutina (Tyltyl; right) in The Blue Bird of Moscow Art Theatre (1908).(Public Domain). The play premiered in Moscow in 1908, New York 1910, and on 2 March 1911 the play premiered in Paris.

Alisa Coonen (Mytyl; left) & Sofya Khalyutina (Tyltyl; right) in The Blue Bird of Moscow Art Theatre (1908).(Public Domain). The play premiered in Moscow in 1908, New York 1910, and on 2 March 1911 the play premiered in Paris.

Video: Stanislavsky Electrotheatre 2016. The Blue Bird. Trailer (Boris Yukhananov)

Oude film The Blue Bird uit 1918 (volledige versie).

Boek op Babelio

3. De Conferentie van de Vogels

De Perzische soefi-mysticus Attar publiceerde dit prachtig poëtisch verhaal in 1177, de periode van de kruistochten en van Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen. Dertig vogels gaan op zoek naar hun koning, genaamd de Simoerg (een fabelachtig wezen uit de Perzische mythologie). Het verhaal beschrijft de 7 stadia van de soefi weg naar God.

Lees hier een gedetailleerde analyse van deze tekst door Boris Todoroff, auteur en docent mystiek.

Boek op Bol.com

4. Jezus en Nicodemus (Joh. 3,1-8): Opnieuw geboren worden

1Zo was er onder de farizeeën een man, Nicodemus genaamd, die tot de leidende Joodse kringen behoorde. 2Hij kwam in de nacht naar Jezus toe en zei: ‘Rabbi, we weten dat U als leraar van Godswege gekomen bent. Geen mens immers kan die tekenen verrichten die U doet, wanneer God niet met hem is.’ 3Jezus gaf hem ten antwoord: ‘Waarachtig, Ik verzeker u: alleen wie opnieuw geboren wordt, kan het koninkrijk van God zien.’ 4 ‘Geboren worden?’ zei Nicodemus. ‘Hoe kan dat wanneer je al op jaren bent? Kun je soms nog eens de schoot van je moeder binnengaan om geboren te worden?’ 5Jezus antwoordde: ‘Waarachtig, Ik verzeker u: alleen wie geboren wordt uit water en geest, is in staat het koninkrijk van God binnen te gaan. 6Wat uit vlees geboren is, is vlees; en wat uit de Geest geboren is, is geest. 7Wees dus niet verwonderd als Ik u zeg dat jullie opnieuw geboren moeten worden. 8De Geest is als de wind: hij waait waar hij wil; je hoort hem waaien, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met ieder die geboren is uit de Geest.’

Bron: https://www.kuleuven.be/thomas/page/bijbelfiche-opnieuw-geboren-worden


Vorige
Vorige

Birdh geeft je vleugels / 1

Volgende
Volgende

Maak een afspraak