Little Wing

Wie is Little Wing? Wat is de betekenis van "ask the axis" in het Jimi Hendrix nummer 'Bold as Love'? Over liefde, sex, drugs en rock & roll.

The original cover art for the Jimi Hendrix Experience album Axis: Bold as Love - copyright owners Roger Law and Karl Ferris - Fair use

The original cover art for the Jimi Hendrix Experience album Axis: Bold as Love - copyright owners Roger Law and Karl Ferris - Fair use

Little Wing

Een muzikaal intermezzo naar aanleiding van mijn zoon. Muziek is een vorm van meditatie. Wat beiden gemeen hebben is dat ze niet leiden naar een verafgelegen doel maar op zich het doel zijn. Wat is het punt van muziek? De beleving zelf. Naar welke ‘conclusie’ leidt het? Wat is het ‘nut’ ervan? Geen!

Mijn zoon speelt gitaar en één van zijn all-time favourites is 'Little Wing' van Jimi Hendrix, een geweldig nummer geschreven in de stijl van Curtis Mayfield. Grote artiesten zoals Eric Clapton, Carlos Santana en Sting hebben dit nummer gecoverd. De favoriete uitvoering van mijn zoon is de instrumentale versie van Stevie Ray Vaughan, één van de beste gitaristen ooit. Mijn zoon had van school de interessante opdracht gekregen om iets te schrijven over zijn favoriet muzieknummer. Hij had de lyrics voordien nooit beluisterd, drukte die af en deed wat opzoekwerk. Toen hij mij vroeg om zijn werk even na te lezen viel ik van mijn stoel, dit was pure mystiek, ik had nooit vermoed dat Hendrix zo diep was. Beluister de song en bekijk de mooie lyrics:

Well she's walking through the clouds

With a circus mind that's running wild

Butterflies and zebras

And moonbeams and a fairy tale

That's all she ever thinks about

Riding the wind

When I'm sad she comes to me

With a thousand smiles she gives to me free

It's alright she says...it's alright

Take anything you want from me

Anything

Fly on little wing

Yeah, yeah, yeah

Fly on little wing

Pure poëzie.

Mijn zoon schreef hierover het volgende:

Dit nummer is een love ballad in blues en rock stijl. De beelden in de tekst zijn fantasierijk en psychedelisch. De tekst vind ik mysterieus. De vrouwelijke figuur die mij Little Wing noemt is heel apart en bijzonder. Zij droomt over wilde dingen. Wanneer hij triestig is komt ze hem troosten en geeft ze zichzelf volledig aan hem. Hij laat ze ook weer gaan.

Sommigen zeggen dat dit over sex, drugs en rock’n roll gaat. Dat het verwijst naar de vele mooie meisjes die bij Jimi Hendrix kwamen en gingen. En over zijn gebruik van psychedelische middelen. Hij had ooit tegen een journalist gezegd dat al die verschillende meisjes zag als één vrouw waren.

Die uitleg zal voor een deel kloppen maar is te oppervlakkig. Jimi heeft in andere interviews een veel diepere betekenis blootgelegd. Over het ontstaan van 'Little Wing’ zei hij ooit het volgende: “Het lied is gebaseerd op een zeer eenvoudige Indische stijl. Ik kreeg het idee toen we in Monterey waren en ik was gewoon naar alles rond mij aan het kijken. Het kwam in mij op om alles wat ik rond mij zag op te nemen en om het de vorm van een meisje te geven, of zoiets, en om het Little Wing te noemen, en dan vloog het gewoon weg. Zeer simpel, maar ik vond het goed.” Hier staat Little Wing voor alle ervaringen uit ons leven die komen en gaan. Een prachtig beeld.

Axis, Bold as Love (1)

Jimi is nog verder gegaan in zijn uitleg. Little Wing zou deel uitmaken van een album genaamd naar een ander lied van hem genaamd “Axis, Bold as Love”. In de lyrics van dit lied zegt Jimi verschillende keren “ask the axis, ask the axis” (vraag het aan de as). Niemand begreep goed wat Jimi met die ‘as” bedoelde. Toen men hem die vraag stelt antwoordde hij: “De as is een alwetend mysticus die de brug vormt tussen hemel en aarde en langs wie men de ware liefde kan vinden.” Dat is eigenlijk een heel spiritueel standpunt van Hendrix. En met zijn zoektocht naar ware liefde gaat hij verder dan seks.

Waarom hoor ik het graag? Ik speel gitaar en vind dit nummer muziekaal zo goed dat ik op slag verliefd was, puur op gevoel en zelfs zonder de tekst te kennen. Maar nu ik de originele tekst voor het eerst zie vind ik hem even magisch als de muziek.

Waarom past dit bij mij? Ik ben graag creatief bezig en als je via de ogen van een artiest als Jimi Hendrix gaat kijken dan ontdek je hoe mysterieus het leven wel is.

De muziek en de tekst van Little Wing zijn een meditatie op zich. Spiritualiteit en mystiek komen soms uit onverwachte hoek. Sex en psychedelische ervaringen komen dicht in de buurt van mystieke ervaringen. Denk niet dat mediteren een saaie, droge en levens-vijandige bedoening is.

Birdh brengt je met zijn kleine vleugels ook op grote hoogten.

Aoraki / Mount Cook (2) - Photo by Sébastien Goldberg on Unsplash

Aoraki / Mount Cook (2) - Photo by Sébastien Goldberg on Unsplash


1. Axis Mundi

Mount Kailash from Barkha plain by Jean-Marie Hullot - Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Mount Kailash from Barkha plain by Jean-Marie Hullot - Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Het zoek- en huiswerk van mijn zoon inspireerde mij tot posten van dit antwoord op een vraag over de betekenis van “ask the axis”. Dit woord is een duidelijke referentie naar axis mundi, Latijns voor ‘as van de wereld’. Een universeel symbool voor de fameuze verbinding tussen hemel en aarde. Die macro-kosmische verbinding is terug te vinden in de micro-kosmos van het menselijk lichaam, een esoterisch onderwerp. Andere populaire symbolen voor die verbinding zijn de heilige berg (zoals Mount Kailash hierboven, woonplaats van Shiva), de levensboom of de pilaar. Indirect verwijzen al die symbolen naar meditatie, de beste manier om die verbinding te maken.

The Axis refers to axis mundi, a Latin term for the axis or line connecting heaven and earth. It’s a universal spiritual symbol like the mountain, the tree or the pillar.

A book (Understanding Rock, Essays in Musical Analysis, edited by John Covach, Graeme M. Boone, page 160) states that: “According to Hendrix, the Axis is an all-knowing mystic who provides the bridge between the real and the spiritual worlds and through whom we can find true love.”

The same page cites Hendrix’ own words about ‘Little Wing’, an amazing song that probably gives another clue to understanding what he meant. Some say this song is about sex and/or psychedelics, which may be partly true but superficial, it’s deeply ‘mystical’, whatever that laden word means to you. Sexual and psychedelic experiences are probably what comes closest to describe mystical or deep meditative states. But all states and experiences are transient. Jimi said “… I was just looking at everything around. So I figured that I take everything I see around and put it maybe in the form of a girl, or somethin’ like that, you know, and call it ‘Little Wing’, and it would just fly away …” So maybe Jimi intuited that true love is beyond experience.

Jimi’s music and lyrics are fare more eloquent than my verbiage. One day I read something like “poetry is failed music and prose is failed poetry”. The music speaks for itself. I highly recommend Stevie Ray Vaughan’s instrumental version of Little Wing, that says it all.

Uit de eigen woorden van Jimi Hendrix blijkt dat hij het één en ander wist over spiritualiteit. Geen toeval want in de golden sixties was er een grote opening naar het oosten. Later meer over die boeiende periode die aan de wieg zal liggen van de groeiende interesse in het westen voor meditatie.

2. Aoraki of Mount Cook

Onze birdh mascotte op de foto poseert tegen de achtergrond van Mount Cook in Nieuw-Zeeland. Volgens de Maori legendes was Aoraki een kleine jongen die de zoon was van de Hemelvader. Op rondvaart rond zijn Aardemoeder strandde en keerde zijn kano om, hij klom op de bovenkant van zijn vaartuig maar de zuiderwind deed hem bevriezen en veranderde hem in steen. Aoraki werd zo de grootste berg van het eiland, de link tussen de natuur (aarde) en het bovennatuurlijke (hemel).

Zo zie je dat die oude legendes allesbehalve ‘primitief’ zijn en een veel hoger inzicht vertolken dan wat de meerderheid van de ‘beschaafde’ mensen vandaag nog maar weten. Dat heb ik niet direct gelezen op de labeltjes van de musea waar je ethnische kunst kan bewonderen, ik heb het van de vogel gehoord.


Vorige
Vorige

La Mouche

Volgende
Volgende

Discriminatie!