Fast Food for the Soul

Karma-Cola en McMindfulness. Junk Food. De kinderen zijn er zot van, het ziet er goed uit, het smaakt lekker maar het voedt je niet. You are what you eat.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Photo by engin akyurt on Unsplash

There are more fake gurus and false teachers in this world than the number of stars in the visible universe. Don’t confuse power-driven, self-centered people with true mentors. A genuine spiritual master will not direct your attention to himself or herself and will not expect absolute obedience or utter admiration from you, but instead will help you to appreciate and admire your inner self. True mentors are as transparent as glass. They let the light of G-d pass through them.
— Shams-i-Tabrīzī (Persian: شمس تبریزی‎) (1185–1248) - poet

800 jaar geleden: Shams van Tabriz, de Perzische soefi leraar van Rumi, waarschuwt voor de vele nep-goeroes en valse leraren. Het is een oud en bekend euvel. Hij legt in het kort uit hoe je een ware spirituele mentor herkent: hij hunkert niet naar macht, aandacht of bewondering en wijst naar je ware zelf. Een goeroe is een medereiziger en gids, geen tiran die blinde gehoorzaamheid of overgave eist. Laat je niet misleiden door de charlatans die de oosterse cultuur voor zelfzuchtige doeleinden misbruiken.

Als je begint te mediteren, dan is de kans dat je een onbekwame leraar tegenkomt statistisch gezien heel groot. Ik vergelijk het met eten en koken. Er zijn veel meer hobbykoks en keukenhulpjes dan drie sterren chefs. Je hebt betere voedingswinkels. Verse en natuurlijke voedingswaren zijn gezonder dan genetisch gemanipuleerde, chemisch behandelde en industrieel verwerkte producten. Gevarieerd eten is sowieso veiliger dan extreem of fanatiek diëten. Het is leren en experimenteren. Het geheim? Koken doe je met liefde en wil je spontaan delen. Het draait niet om geld.

Meditatie is een spirituele praktijk en spiritualiteit is een mijnenveld. Kies je voeding met verstand en loop niet zomaar de eerste de beste restaurant binnen. Het loont de moeite om een theoretische basis te op te bouwen en te peilen naar de praktische ervaringen van andere mensen. Zeker in het begin, want in je enthousiasme zal je zelfs junk food fantastisch vinden. Het is een leerproces en enige kritische zin helpt.

Ik gebruik drie boeken om populaire fast food, quick fix of junk versies van meditatie en spiritualiteit te illustreren:

  • Karma Cola (1) : marketing en commercialisering van het hindoeïsme

  • McMindfulness (2) : het boeddhisme gerecupereerd door het kapitalisme

  • Stripping the Gurus (3) : concrete cases van goeroe sex, geweld en misbruik

Het flamboyante hindoeïsme heeft concepten geproduceerd zoals de avatar, een goddelijke incarnatie of god op aarde, en de next best versie, de god-gerealiseerde goeroe, gods exclusieve vertegenwoordiger op aarde. De meest barokke vormen van ego-inflatie bij de influencers en van misleiding bij de followers vinden meestal hun inspiratie in het hindoe gedachtengoed. Het sobere boeddhisme kent geen goden, maar de seculiere vormen van meditatie die daarop gebaseerd zijn bieden ook geen garantie voor veiligheid of kwaliteit. Meditatie die uit haar originele voedingsbodem wordt losgerukt werkt mogelijks niet of averechts. De discrete mentor of ‘spirituele vriend’ uit de soefi traditie is volgens mij het meest aangepaste model voor deze tijden.

De nep-goeroes komen in alle geuren en kleuren. Je hebt aan de ene kant ‘de amateurs’, prutsers die ten onrechte denken dat ze verlicht zijn of oplichters die doen alsof ze verlicht zijn, en aan de andere kant ‘de pros’ die meditatie bewust perverteren. In het spirituele circus loopt het niet anders dan in de gewone wereld. Be cautious.

Wat bedoelt Shams van Tabriz als hij zegt dat een mentor ‘doorschijnend is als glas’ en ‘Gods licht’ doorlaat? Het antwoord zal afhangen van je kennisniveau, meer hierover in bijlage (4). Laten we gewoon stellen dat een goede leraar weinig of geen last van zijn ego ondervindt en dat zijn persoontje de relatie met de leerling niet in de weg staat.

Shams van Tabriz raadt ons aan om niet over woorden te struikelen. Er ontstaan veel misverstanden omdat mensen geladen woorden als ‘god’ anders invullen. Hij hanteert een mystiek (non-dualistisch) godsconcept dat sterk verschilt van het conventioneel of kinderlijk concept van god als ‘de vervelende oude man hierboven’, een omschrijving van Jeroen Theunissen die ik deze morgen hoorde op Klara (De Canon). Hij sprak over een 15de eeuws meesterwerk uit ons literair erfgoed: Elckerlijc. Luister hier. Prachtig, want die korte passage verwoordt de hele mystiek intuïtie. Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc is een meerlagig stuk en de gangbare interpretatie als moraliteit of zinnespel geraakt niet tot aan de diepe kern, pure mystiek of non-duaal inzicht.

Och, Doot, sidi mi soe bi,
Als icker alder minst op moede, ...
— ELCKERLIJC
 
 

Karma Cola

Indian sadhu in orange robes. Photo by Jose Aragones on Unsplash

Indian sadhu in orange robes. Photo by Jose Aragones on Unsplash

Fake it till you make it!
— nepgoeroes, 21ste eeuw

We gaan terug naar de gouden 60s, de fascinerende tijd van de hippies, love & peace, Vietnam, Woodstock, de Beatles, de Stones, Jimi Hendrix en president John Kennedy. In die periode zal het Westen een Indische rishi of ‘wijze’ ontvangen als een rockster.

Concertgebouw Amsterdam, 1967. Standing, from left to right: Michael Cooper, Mick Jagger, a pregnant Marianne Faithfull, Shepard Sherbell, Brian Jones. Sitting: Maharishi Mahesh Yogi. Photo by Ben Merk (ANEFO) - Bron: Nationaal Archief NL -   C…

Concertgebouw Amsterdam, 1967. Standing, from left to right: Michael Cooper, Mick Jagger, a pregnant Marianne Faithfull, Shepard Sherbell, Brian Jones. Sitting: Maharishi Mahesh Yogi. Photo by Ben Merk (ANEFO) - Bron: Nationaal Archief NL -  Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Maharishi Mahesh Yogi (5) is de celebrity guru van de Beatles en filmmaker David Lynch, de mentor dan Deepak Chopra, gehaaide zakenman en grondlegger van TM®. Het is veelbetekenend dat de afkorting ‘TM’ zowel naar het Trademark (handelsmerk) symbool verwijst als naar Transcendental Meditation, het best-selling product van tm.org. Meditatie wordt een geregistreerd en winstgevend handelsmerk. Ancestrale technieken en gratis mantras worden voor grof geld verkocht aan een goedgelovig westers publiek. De TM beoefenaars krijgen foute info over die mantras. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad omdat er heel wat esoterische kennis vereist is om die te doen werken. Als ze per ongeluk zouden werken kunnen de effecten verrassend zijn. De gladde oplichter kan bepaalde mensen zelfs overtuigen dat hij ze kan leren vliegen. Siddhis zijn dat, speciale krachten die zeldzame yogis en heiligen zouden ontwikkelen zoals levitatie en bilocatie. De goede raad is om je niet door siddhis te laten afleiden. De enige echte siddhi is liefde. Niet verwonderlijk dat Maharishi de giggling guru werd genoemd, hij zal zijn binnenpretjes wel gehad hebben als zijn kassa rinkelde. In India zelf zal dit nooit echt aanslaan, daar kennen ze nog iets van authentieke yoga. Zijn titel Maharishi (letterlijk ‘Grote Wijze’) alleen al, een eer die voorbehouden wordt aan India’s verlichte wijzen en samenstellers van de Veda’s, neigt naar grootheidswaanzin. John Lennon, de slimste onder de Beatles, haakt af nadat hij hoort dat zijn ‘celibate’ goeroe gepoogd heeft om de mooie actrice Mia Farrow binnen te doen. Een verbolgen ex-volgeling noemt hem een diverter of seekers, seducer of minds, stealer of souls (6).

272-2729542_transparent-tm-logo-png-logo-trademark-symbol-png.png

Bekijk het niet zwart-wit, vele mensen zullen via TM hun weg vinden naar serieuze vormen van yoga en traditionele geneeskunde zoals Ayurveda. De volgelingen zijn lieve mensen met oprechte bedoelingen zoals het beëindigen van oorlog. Net die zoekers zijn omwille van hun naïviteit en gebrek aan filosofische basiskennis het favoriete doelwit van nep-goeroes. Laat je niet duperen door gekke beloftes, hindoe glitter en fake yoga, want diezelfde collectieve waan en criminele fraude gaat onverminderd door.

The husband and wife “avatars” Sri (Kalki) Bhagavan and Sri Amma. Their Oneness Movement was centered in the Oneness University near Chennai.

The husband and wife “avatars” Sri (Kalki) Bhagavan and Sri Amma. Their Oneness Movement was centered in the Oneness University near Chennai.

Net zoals je bij Maharishi een raja koningstitel met bijhorende kroon kon kopen mits betaling van één miljoen dollar, kon je recent shaktipat (goddelijke energie), deeksha (goddelijke gift/zegen) en een 21-daagse cursus in enlightenment of ‘verlichting’ (plus diploma) voor slechts 5.500 dollar kopen aan de Oneness University (7). Bij gratie van Amma & Bhagavan (A & B), letterlijk ‘Moeder en Vader Gods’, een koppel dat sommige Indiërs die het duo kenden kwalificeerden als ‘vulgair en gemeen’. Bhagwan (God) noemt zich naast vastgoedmagnaat ook Kalki, de tiende en laatste avatar van de god Vishnu die volgens de hindoe profetie zal verschijnen aan het einde van het donkere en decadente tijdperk dat Kali Yuga wordt genaamd. Je kan dit vergelijken met de tweede komst van de eschatologische redder, de langverwachte Messias of Mahdi, voor de Dag des Oordeels. We zitten niet in nederige compagnie. Hoe dan ook, A & B waren zo openlijk corrupt en verkochten zoveel onzin dat ze vroeg of laat door de mand moesten vallen. Dat gebeurde ook en steeds meer gedesillusioneerde discipelen begonnen het stinkend en zinkend schip te verlaten.

Het Oneness verhaal is nog meer creepy dan TM omdat hier een mix ontstaat van oosterse hocus-pocus en westerse ‘motivatie training’ of success coaching technologie. Zien welke bekende figuren, waarvan sommigen als ‘spirituele’ autoriteiten worden gezien, zich aan dat spelletje hebben laten vangen is verbazingwekkend. In bijlage (7) vind je meer details en een stevige kritiek van die louche beweging.

En net wanneer je denkt dat de mensen hun lesje geleerd zullen hebben, gebeurt dit: in 2009 scheuren 25 toptrainers van de Oneness neweging (waaronder Kalki Bhagwan’s zoon Krishna) zich af om hun eigen organisatie te stichten, de One World Academy. Onkruid vergaat niet. Het is vreemd maar typerend voor gelovigen dat niets hen van hun waandenkbeelden kan bevrijden. Valse leraren voorspellen graag het einde van de wereld en de komst van een gouden tijdperk. Wanneer die voorspellingen niet uitkomen zullen de blinde gelovigen niet afvallen, integendeel, zij zullen het zien als een extra bevestiging van hun geloof: dankzij hun gebeden werd de wereld gered. In 2017 wordt A & B’s verbrande Oneness beweging definitief overgedragen aan zoon Krishna en schoondochter Preetha. Beide kinderen zetten de lucratieve family business verder en fuseren de oude Oneness beweging met hun eigen One World Academy. Zij baren de O&O Academy. In 2019 publiceert het glamoureuze koppel een boek onder de naam Krishnaji & PreethajiThe Four Sacred Secrets. In India is het suffix -ji een eretitel. Het is eigenlijk not done en komisch om het zelf aan je naam te voegen. Je spreekt kinderen, vrienden en gelijken niet aan met -ji, wel je ouders, grootouders of leraar. Er zijn ook westerse goeroes zoals Gangaji die denken dat hun spirituele bijnaam+ji geloofwaardig klinkt, maar dat is een cultureel misverstand. In 2020 verschijnt er een interview van gods zoon Krishna in de Britse editie van GQ magazine. De goedgelovigheid, de onkunde en de onwetendheid inzake spirituele materies kent geen grenzen. Karma-Cola, de ultieme verkrachting van het hindoeïsme.

Preethaji and Krishnaji are two of the most impactful transformational leaders and philanthropists of our time. They have led millions on a profound journey ...

Preethaji & Krishnaji hebben geleerd uit de fouten van hun ouders, voor novieten klinkt het discours al een stuk meer aanvaardbaar en gepolijst. Bekijk de video hierboven. Bezoek de O&O Academie en de Ekam (The Oneness Field) website. Dit is leerrijk. We komen er in de volgende musing (Sad Guru) op terug.

 
 

McMindfulness

Meditation is not just blissing out under a mango tree. It completely changes your brain and therefore changes what you are.
— Matthieu Ricard
Photo by Taylor Simpson on Unsplash
We are very much like birds that have lived too long in a cage to which we return even when we get the chance to fly away. We have grown so accustomed to our faults that we can barely imagine what life would be like without them. The prospect of change makes us dizzy.
— Matthieu Ricard

Wat is de link tussen mindfulness en meditatie of gebed in de mystieke tradities? Daarmee verwijs ik naar de ‘McDonalds hamburger’ versie van mindfulness zoals je die vandaag vaak zal vinden en die op gevatte wijze McMindfulness (2) werd genaamd. Wel, er is weinig of geen verband als je het mij vraagt. Waarom?

Mindfulness is het trainen van je hersenen of je aandacht. Het bevordert concentratie en focus. Een gezonde mentale hygiëne waar je ongetwijfeld beter van wordt: je geest wordt kalm en helder. Mindfulness werd geplukt uit de rijke boeddhistische traditie en is net als yoga gemeengoed geworden. Het is wel maar één specifieke bundel praktijken uit duizenden andere boeddhistische technieken. Mindfulness heeft zich succesvol een weg gebaand naar klinische therapieën (MBSR, pijnbestrijding, depressie), de bedrijven (anti- stress en burnout), het onderwijs (concentratie) en de huiskamer (welzijn).

In het boeddhisme is mindfulness geen meditatie in de hogere zin van dit woord, eerder een voorbereidende praktijk. Een ongetrainde geest noemt men in het boeddhisme een 'monkey mind’: een onrustige, van de hak op de tak springende geest die zich niet langer dan één minuut op iets kan concentreren. Zie het als onze aangeboren ADHD neigingen. Ons aapje moet eerst getemd worden, dat is wat onze scholen ook proberen. Mindfulness doet het via mentale training en zonder pilletjes, medicatie onderdrukt slechts de symptomen. Ben je in staat om relatief helder en rustig te blijven, dan heb je een goede basis voor meditatie gelegd.

Matthieu Ricard, de moleculaire bioloog die een bekende boeddhistische monnik werd, een ervaren mediteerder die "de gelukkigste mens ter wereld" wordt genoemd, plaatst enkele rake kanttekeningen bij de seculiere en verwaterde westerse versie van oosterse mindfulness. Scherpschutters en psychopaten zijn ook bijzonder ‘mindful’ of kalm, helder en stabiel. In de boeddhistische context wordt mindfulness altijd samen met mededogen, altruïsme en vredelievendheid aangereikt. De betere opleidingen leggen de nadruk op liefdevolle aandacht en zorgzaamheid (care). Er is een dame in Vlaanderen die haar opleiding heel gepast ‘kindfulness’ noemt (kind is Engels voor ‘vriendelijk’).

Onze westerse consumptiemaatschappij recupereert mindfulness om mensen ‘beter’ (lees: ‘met minder spanning’) in een stresserend en fout materialistisch systeem te doen functioneren. Het maakt van jou een brave burger, efficiënte manager, rustige leerling of kalm slaafje. Dat is vanuit het standpunt van een mysticus een verkrachting van het oorspronkelijk doel van spiritualiteit, namelijk ‘radicale bevrijding'.

Bovendien kan mindfulness, buiten de context van een hogere spirituele traditie, meer kwaad dan goed aanrichten. Het gevaar ervan zit ingebakken in het woord zelf: mindful. De mensen zitten al teveel in hun mind of hoofd. Een ondeskundige begeleiding of beoefening van mindfulness kan die verkrampte mentale focus juist gaan versterken in plaats van af te zwakken. Gebed en meditatie hebben meer te maken met de ziel of het hart dan met de meer oppervlakkige mentale dimensie. In die zin zou men beter gewagen van ’soulfulness’.

Meditatie of gebed in de mystieke tradities is van een heel andere orde en begint (of bouwt verder) waar de wetenschappelijke onderbouwde aandachtstraining van mindfulness eindigt: "Bewust aandacht geven aan wat er hier en nu wil zijn, zonder te oordelen.” Mindfulness maakt je alert voor je eigen functioneren. Je geraakt minder rap van slag. Je wordt relatief rustiger, vrijer en sterker. Al die jaren van inspanning, focus, training en verankering in het lichaam zijn zeker niet verloren. Met die positieve verworvenheid kan je de volgende stap zetten: vol wonder gaan zitten zodat de Stilte (die er altijd al is) zich kan openbaren.

Het eerste grote verschil tussen rustgevende technieken zoals mindfulness en hogere vormen van meditatie of gebed, is dat mystici elke techniek, elk doen, elke inspanning en elke focus van hun aandacht laten varen. Het is loslaten, opengaan en ontspannen in niet-doen en niet-weten. Puur zijn of bewustzijn. Het tweede grote verschil is dat men in meditatie of gebed geen belang meer hecht aan de onophoudelijke stroom van verhalen, gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en zintuiglijke percepties. Je bent steeds minder geobsedeerd door de continu veranderende inhouden van je geest. Je gaat steeds meer rusten in ‘jezelf', dat mysterieuze en ongrijpbare ‘subject’ dat alles denkt, voelt, ervaart en ziet. Wie of wat jij ook bent, jouw diepste wezen is onveranderlijk, open, levend en bewust. Je hoeft je niet in te spannen want je bent natuurlijk en spontaan gewaar of aanwezig. Is dat geen wonder?

As long as a sense of self-importance rules your being, you will never know lasting peace.
— Matthieu Ricard

Wat hier net werd geschetst is verwant aan het verschil tussen psychologie en spiritualiteit, een thema dat in eerdere musings werd aangeraakt. Het is geen keuze tussen het ene of het andere, beiden gaan hand in hand. Maar spiritualiteit begint waar psychologie eindigt. Hou die twee uit mekaar.

In de volgende musing keren we terug naar Krishna & Preetha, de twee kinderen van de gevallen goden (A & B) en leren we het onderscheid maken tussen Sad Guru en satguru.

In tussentijd kan je naar de bijgevoegde links kijken, een goed anti-gif tegen oplichters. Het zou verplichte lectuur moeten zijn voor al wie ontzag heeft voor spirituele leiders. Westerlingen koesteren heel veel illusies omdat zij de oosterse cultuur niet begrijpen. Geef ze iemand met een tulband die op sluwe wijze exotische mumbo jumbo verkoopt en ze vallen allemaal in katzwijm. Het is in het oosten niet gebruikelijk om je aan de voeten te werpen van de eerste de beste goeroe. Een ernstige aspirant zal een leraar meestal gedurende enkele jaren grondig uitchecken alvorens hij zich engageert. En omgekeerd ook. Bona fide leraars zijn discreet, onopvallend, doen gewoon, willen je niet fascineren en zijn heel selectief met betrekking tot de leerlingen die zij aannemen. Tijd is kostbaar en het is een grote verantwoordelijkheid om iemand geestelijk te adviseren. Wees op je hoede als je met open armen in een groep wordt ontvangen en als je daar sterke emotionele ontladingen of energetische ervaringen meemaakt.

Lees die boeken uiteraard met een korrel zout, wetende dat gedupeerde of verbitterde ex-volgelingen hard uit de hoek komen. Maar die harde taal is nodig om een punt te maken. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Je hoeft geen medelijden te hebben met valse leraren en fake gurus. Wel met de mensen die ze uitbuiten.

De ware god of een echte goeroe kan nooit beledigd worden. Enkel de idiote verzinsels van het menselijk ego kunnen onderuit gehaald worden.

De enige nuance die je kan aanbrengen is dat het leven je altijd de leraar stuurt die je nodig hebt. Valse leraren kunnen je veel leren, ze spelen hun rol in dit grote spel.

Relax, als de leerling klaar is komt de leraar vanzelf.


1. Karma Cola : Marketing the Mystic East - by Gita Mehta

karma cola.jpg

Beginning in the late '60s, hundreds of thousands of Westerners descended upon India, disciples of a cultural revolution that proclaimed that the magic and mystery missing from their lives was to be found in the East. An Indian writer who has also lived in England and the United States, Gita Mehta was ideally placed to observe the spectacle of European and American ''pilgrims'' interacting with their hosts. When she finally recorded her razor sharp observations in Karma Cola, the book became an instant classic for describing, in merciless detail, what happens when the traditions of an ancient and long-lived society are turned into commodities and sold to those who don't understand them.

In the dazzling prose that has become her trademark, Mehta skewers the entire Spectrum of seekers: The Beatles, homeless students, Hollywood rich kids in detox, British guilt-trippers, and more. In doing so, she also reveals the devastating byproducts that the Westerners brought to the villages of rural India -- high anxiety and drug addiction among them.

Brilliantly irreverent, Karma Cola displays Gita Mehta's gift for weaving old and new, common and bizarre, history and current events into a seamless and colorful narrative that is at once witty, shocking, and poignant.

2. McMindfulness : How Mindfulness Became the New Capitalist Spirituality - by Ronald Purse

mcmind.jpg

A lively and razor-sharp critique of mindfulness as it has been enthusiastically co-opted by corporations, public schools, and the US military.

Mindfulness is now all the rage. From celebrity endorsements to monks, neuroscientists and meditation coaches rubbing shoulders with CEOs at the World Economic Forum in Davos, it is clear that mindfulness has gone mainstream. Some have even called it a revolution.

But what if, instead of changing the world, mindfulness has become a banal form of capitalist spirituality that mindlessly avoids social and political transformation, reinforcing the neoliberal status quo?

In McMindfulness, Ronald Purser debunks the so-called "mindfulness revolution," exposing how corporations, schools, governments and the military have co-opted it as technique for social control and self-pacification. A lively and razor-sharp critique, Purser busts the myths its salesmen rely on, challenging the narrative that stress is self-imposed and mindfulness is the cure-all.

If we are to harness the truly revolutionary potential of mindfulness, we have to cast off its neoliberal shackles, liberating mindfulness for a collective awakening.

Om het perspectief te balanceren, zie ook: To The World’s Loudest Critic Of Mindfulness – A Health Journalist's Response by Shannon Harvey.


3. Stripping the Gurus : Sex, Violence, Abuse and Enlightenment - by Geoffrey Falk

strippin the gurus.jpg

Ramakrishna was a homoerotic pedophile. His chief disciple, Vivekananda, visited brothels in India. Krishnamurti carried on an affair for over twenty years with the wife of a good friend. Chogyam Trungpa drank himself into an early grave. One of Adi Da's nine "wives" was a former Playboy centerfold. Bhagwan Rajneesh sniffed laughing gas to get high. Andrew Cohen, guru and publisher of What Is Enlightenment? magazine, by his own reported admission sometimes feels "like a god."
These are typical of the "wizened sages" to whom otherwise-sensible people give their devotion and unquestioning obedience, surrendering their independence, willpower, and life's savings in the hope of realizing for themselves the same "enlightenment" as they ascribe to the "perfect, God-realized" master. Why?
Is it for being emotionally vulnerable and "brainwashed," as the "anti-cultists" assert? Or for being "willingly psychologically seduced," as the apologists unsympathetically counter, confident that they themselves are "too smart" to ever fall into the same trap? Or have devotees simply walked, with naively open hearts and thirsty souls, into inherent dynamics of power and obedience which have showed themselves in classic psychological studies from Milgram to Zimbardo, and to which each one of us is susceptible every day of our lives? Like the proud "Rude Boy" Cohen allegedly said, with a laugh, in response to the nervous breakdown of one of his devoted followers: "It could happen to anyone of you."
Don't let it happen to you. Don't get suckered in. Be prepared. Be informed. Find out what reportedly goes on behind the scenes in even the best of our world's spiritual communities.
You can start by reading this book.

4. Some Rules of the Religion of Love according to Shams Tabrizi

1. "How we see God is a direct reflection of how we see ourselves. If God brings to mind mostly fear and blame, it means there is too much fear and blame welled inside us. If we see God as full of love and compassion, so are we".

2. "The Path to the Truth is a labor of the heart, not of the head. Make your heart your primary guide! Not your mind. Meet, challenge, and ultimately prevail over your nafs with your heart. Knowing your ego will lead you to the knowledge of God".

3. "Each and every reader comprehends the Holy Qur’an on a different level in tandem with the depth of his understanding. There are four levels of insight. The first level is the outer meaning and it is the one that the majority of the people are content with. Next is the Batini - the inner level. Third, there is the inner of the inner. And the fourth level is so deep it cannot be put into words and is therefore bound to remain indescribable".

4. "You can study God through everything and everyone in the universe, because God is not confined in a mosque, synagogue, or church. But if you are still in need of knowing where exactly His abode is, there is only one place to look for Him: in the heart of a true lover. There is no one who has lived after seeing Him, just like there is no one who has died after seeing Him. Whoever finds Him will remain with Him forever".

5. "Intellect and love are made of different materials. Intellect ties people in knots and risks nothing, but love dissolves all tangles and risks everything. Intellect is always cautious and advises, ‘Beware too much ecstasy,’ whereas love says, ‘Oh, never mind! Take the plunge!’ Intellect does not easily break down, whereas love can effortlessly reduce itself to rubble. But treasures are hidden among ruins. A broken heart hides treasures".

6. "Most of the problems of the world stem from linguistic mistakes and simple misunderstandings. Don’t ever take words at face value. When you step into the zone of love, language as we know it becomes obsolete. That which cannot be put into words can only be grasped through silence".

7. "Loneliness and solitude are two different things. When you are lonely, it is easy to delude yourself into believing that you are on the right path. Solitude is better for us, as it means being alone without feeling lonely. But eventually it is best to find a person, the person who will be your mirror. Remember, only in another person’s heart can you truly see yourself and the presence of God within you".

The midwife knows that when there is no pain, the way for the baby cannot be opened and the mother cannot give birth. Likewise, for a new Self to be born, hardship is necessary. Just as clay needs to go through intense heat to become strong, Love can only be perfected in pain
— Shams Tabrizi

Acolyte David Lynch isn’t happy with this exposé of Transcendental Meditation

Article by Brian D. Johnson May 19, 2010 - Source: Maclean’s

He was the original guru pop star. Made famous by the Beatles in the 1960s, Maharishi Mahesh Yogi was the godfather of the Transcendental Meditation movement, known as TM. He inspired such acolytes as author Deepak Chopra and filmmaker David Lynch, and remained TM’s figurehead until his death in 2008 at the age of 94. The Maharishi was once dubbed “the giggling guru.” But now it appears he may have been giggling all the way to the bank. David Wants to Fly, a new documentary shown last week at Toronto’s Hot Docs festival, offers compelling evidence that the Maharishi’s empire of enlightenment is more devoted to shaking down its followers and amassing wealth than transcending the material world.

The “David” of David Wants to Fly refers to the film’s director, a cheeky 32- year- old German named David Sieveking, and to the dubious feat of “yogic flying” or levitation. It could also refer to David Lynch, who has emerged as TM’s most prominent spokesman and is the prime target of Sieveking’s obsessive investigation. Sieveking embarked on his documentary as an avid Lynch fan dying to meet the genius behind Blue Velvet and Twin Peaks. But by the time he’d completed his film, five years later, it had turned into an exposé. Sieveking told Maclean’s that Lynch threatened to sue him and tried to block the film’s Berlin premiere. No wonder. It depicts TM as a secretive hierarchy with overtones of Scientology, and portrays Lynch as its Tom Cruise. Sieveking, who makes himself a character in the documentary — a neurotic man on a mission — is like a cross between a young Werner Herzog and a skinny Michael Moore. He first travels to America to interview Lynch as a star- struck fan, then becomes an eager student of TM. As his odyssey takes him from Manhattan to the headwaters of the Ganges, he never loses faith in the power of meditation, but he becomes deeply skeptical about TM’s well- heeled leadership.

He learns that its “rajas” pay $1 million for their exalted rank. At a groundbreaking ceremony for a TM university in Switzerland, we see Lynch introduce Raja Emanuel, TM’s “King of Germany,” who wears a gold crown and offers a provocative pledge: “I’m a good German who wants to make Germany invincible.” Jeers erupt from the crowd and a voice yells, “That’s what Adolf Hitler wanted!” Emanuel replies: “Unfortunately, he couldn’t do it. He didn’t have the right technique.” Trying to quell the catcalls, Lynch leaps to the raja’s defence, and hails him as “a great human being.”

Sieveking interviews several TM defectors, including Colorado publisher Earl Kaplan, who donated over US$150 million toward the construction of a vast meditation centre in India, where 24- 7 shifts of 10,000 yogic flyers would create world peace. Visiting the project site, Sieveking finds an abandoned, half- built ghost town. And he shows footage of “yogic flying,” which looks more like cross- legged yogic hopping. We also meet the Maharishi’s former personal assistant, who says, “He’d use people and discard them when they ran out of money.” And although the guru preached celibacy, the ex- aide says one of his jobs was to bring women to the Maharishi’s room for sex. Another ex- disciple, Judith Bourque, reminisces about her torrid love affair with the Maharishi, which ended when he found another young woman.

Rumours of the guru’s sybaritic lifestyle have been rampant ever since the Beatles heard that he had hit on Mia Farrow in the late ’60s. His behaviour provoked John Lennon to write a derisive song called Maharishi, which George Harrison persuaded him to retitle Sexy Sadie (“What have you done? You made a fool of everyone”). The film shows Paul McCartney and Ringo Starr rallying to support TM at Lynch’s star- studded 2009 TM benefit. “John Lennon,” says Sieveking, “would be rolling in his grave.”

As for the analogy between TM and Scientology, the director acknowledges certain parallels, but considers TM less rigid —“you can’t be a moderate Scientologist.” Sieveking says he became paranoid after the German raja threatened to destroy his film career. Yet Lynch “is still a guru for me as a filmmaker,” he maintains, just not as a spiritual figure. “I wanted to be his friend. It’s tough for me, because now he sees me as an enemy.” But Sieveking may have found a new guru. Apparently Michael Moore, that documentary raja, is anxious to see his film.

6. Maharishi Mahesh Yogi: diverter of seekers, seducer of minds, stealer of souls.

Verder: Maharishi & Me: The Secrets of The Beatles Guru.

Een Beatles nummer dat over Maharishi gaat: Fool on the Hill:

Those who seek happiness in pleasure, wealth, glory, power, and heroics are as naive as the child who tries to catch a rainbow and wear it as a coat.
— Dilgo Khyentse Rinpoche

Vorige
Vorige

Sad Guru

Volgende
Volgende

Press