Jekyll & Hyde

Economie & Financiën uitgelegd aan de hand van een vreemde Engelse roman. Een ultra-geheime meeting op een afgelegen eiland, het monsterachtige creatuur dat daar ontstaat en het zinken van de Titanic.

Poster for a theatrical adaptation of Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. United States Library of Congress's Prints and Photographs division - public domain

Poster for a theatrical adaptation of Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. United States Library of Congress's Prints and Photographs division - public domain

I learned to recognise the thorough and primitive duality of man; I saw that, of the two natures that contended in the field of my consciousness, even if I could rightly be said to be either, it was only because I was radically both.
— Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Robert Louis Stevenson

In de vorige musing ‘Monopoly’ heb je het Cherokee verhaal van die twee wolven gehoord. Dit kan je vergelijken met het kinderverhaal over het engeltje en het duiveltje die elk op één van je schouders zitten. En ook met een grimmige Engelse roman (1) die zich afspeelt in het Victoriaanse London. Het thema is tijdloos en brandend actueel: de dualiteit van de menselijke natuur en haar psychopathisch potentieel. Dr. Jekyll, het hoofdpersonage in de roman van Stevenson, ziet de ziel als het slagveld tussen de engel en zijn aartsvijand, de duivel. Hij ontwikkelt een ‘zout’ drankje in zijn laboratorium om zijn goede natuur te scheiden en te zuiveren van het kwaad. Dat ‘zout’ is een knipoog naar de geheime leer van de alchemie, die deze innerlijke zuivering wil bereiken via contemplatie (ora et labora). Jekyll’s experiment mislukt en Hyde, zijn verborgen kant, wint de innerlijke strijd en verwerft de controle. Misschien is onze goede natuur slechts een dun laagje vernis over onze ware of beestachtige natuur? In tegenstelling tot een dier dat doodt om te overleven, geniet Hyde van zijn misdaden. Hij is op zijn gemak in de stad en pleegt bewust geweld tegen onschuldigen. Misschien heeft onze beschaving ook haar donkere kantjes? Voor de personages uit het boek is het ten allen koste hooghouden van de reputatie en de schijn belangrijker dan moraal en gerechtigheid. Hyde ‘vertrappelt’ een klein meisje en zal de familie later financieel vergoeden. We zitten in het preutse Victoriaanse Engeland waar sex taboe is, tussen de lijnen begrijp je dat het kleine meisje verkracht wordt. Vervolgens vermoordt Hyde een zachtaardige oude man. Hij zit dus niet alleen op het slechte pad, maar valt ‘het goede’ doelbewust aan. Wie vergrijpt zich nu aan kinderen en aan oudere mensen? De toeschouwers in de roman blijven opvallend stil, zijn ze niet in staat om de misdaad openlijk aan te klagen? Of is het omdat ze weigeren om het kwaad onder ogen te zien, de irrationele reflex van mensen wiens net geordend wereldbeeld bedreigd wordt? Wilful ignorance heet dat. Dit doet denken aan Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell en hun vele jet-set connecties zoals Prince Andrew, Bill Clinton en Bill Gates. Kindermisbruik in de hoogste kringen is iets dat we liever niet weten. Ook vandaag blijkt koninklijk decorum belangrijker dan moraal. Keeping up appearances.

In alchemie en meditatie leer je omgaan met je twee wolven. Van nature is de mens niet slecht. Maar mits voldoende training en conditionering op basis van stress, angst, pijn en zware trauma’s is hij tot alles in staat. De wetenschappelijke basis hiervoor is bekend. Ons hoofdbrein bestaat uit drie delen:

  1. de neocortex of het mensenbrein: rationeel denken (sapiens)

  2. het limbisch systeem of zoogdierenbrein: emotie en groepsgedrag (schaap)

  3. het reptielenbrein: overleven (slang)

Van zodra ons brein een ernstige dreiging ontdekt, ongeacht of het gevaar echt of ingebeeld is, wordt de neocortex of ons homo sapiens brein uitgeschakeld. Rationeel denken lukt niet meer. De twee andere delen van onze hersenen nemen de leiding over. Ik noem die primitieve delen van ons brein het schaap en de slang. Het bange en volgzame kuddedier en het agressieve reptiel vormen samen een klein monster dat irrationeel, emotioneel, gewelddadig en vooral in groep ageert. Het combo Schaap + Slang noem ik de kleine SS-er.

image-placeholder-title.jpg

Specifieke omstandigheden zullen het SS-circuit in onze hersenen activeren. Dit gaat heel snel in geval van non-stop gevaar/crisis propaganda en kleine Führers/redders die het volk opzwepen via oorlogsretoriek. Dan krijg je bang kuddegedrag. Het begint onschuldig met het klakkeloos herhalen van dezelfde woordjes en het scheef bekijken van andersdenkenden, het slaat over naar het ‘verklikken’ van degenen die zich niet aan de regeltjes houden en eindigt in haat en geweld ten aanzien van de door de openbare aanklagers met de vinger gewezen slechteriken.

Gather as many bums as you can, give them a salute, a slogan and a badge, and you’ve gotten yourself a mean mob doing your bidding.
— A. Birdh

Redders, daders en slachtoffers: Drama!

Wie wind zaait zal storm oogsten.

We weten allemaal waar dit doodlopend spoor eindigt:

Monsters exist, but they are too few in number to be truly dangerous. More dangerous are the common men, the functionaries ready to believe and to act without asking questions.
— Primo Levi

Holocaust survivor Primo Levi slaat de nagel op de kop. Er lopen altijd gekken rond met de waan dat ze ‘uitverkoren’ zijn om de wereld te ‘zuiveren’ door een groot deel van haar populatie te liquideren. Niet noodzakelijk militair, er zijn ook economische, ecologische en eugenetische varianten voor die apocalyps. Het zijn niet die enkele monsters die gevaarlijk zijn, wel al die ambtenaren en gewone mensen die geloven en gehoorzamen zonder vragen te stellen.

Nadien hoor je de uitvluchten: “Befehl is Befehl! Wir haben es nicht gewusst.” In bedrijven en op straat hoor je: “But the boss said so! Op tv hadden ze dat toch gezegd?” De werking van ons brein heeft hier mogelijks iets mee te maken, je weet wat je te doen staat om die waanzin (op zijn minst voor jezelf) te stoppen: kritisch denken en mediteren.

Never switch off your brain.
— A. Birdh

Jekyll Island

Jekyll Island - Photo by Zach Reiner on Unsplash

Jekyll Island - Photo by Zach Reiner on Unsplash

Mr. Hyde is niet alleen iemand die je innerlijk in toom moet houden, hij is met zijn verborgen hand vooral uiterlijk actief, en met name in onze economie. Jekyll Island, één van de Golden Isles van de Amerikaanse staat Georgia, vormde in 1910 het historisch decor voor een ultra-geheim onderonsje van zeven topbankiers. Die gebeurtenis kan je zien als de geboorte van ons modern monetair en belastingsysteem. Het Think Big & Grow Rich zaakje dat daar gedurende 9 dagen werd gepland schuwde het daglicht. Beeld je in, dikke sigaren rokende super-villains, vermomd als nette en achtbare heren in maatpak, die de diefstal van de eeuw beramen op een gouden eiland. Pure James Bond, maar dan in het echt (2).

Als je Bernard Lietaer begrepen hebt, dan weet je dat geld uit het niets wordt getoverd. Some people are more equal than others. En dus hebben enkele slimme mensen zich het exclusieve recht toegeëigend om ons uit het niets, zonder tegenprestatie maar tegen forse vergoeding, fiat money (3) te geven. Ik noem het magic money. Iemand een rekening sturen voor onbestaande diensten is iets dat jij als gewone sterveling zelfs niet moet proberen. Bankiers kunnen dat wel. Niet je lokale, regionale of nationale bankdirecteur, een nederige dienaar zoals een ander. We spreken hier over de ware big boys en de combinatie van banker en gangster: the central banksters.

Als je die wilde verhalen en Bernard Lietaer niet wil geloven, geen probleem. Stel jezelf gerust met het idee dat complotten, het vergezochte idee dat twee of meer mensen samenspannen om iets te bereiken, per decreet niet mogen bestaan. En dat conspiracy denkers gevaarlijke mensen zijn, extremisten, geestesziek zelfs. Troost jezelf met het idee dat onze economie geen simpele mensenzaak is, maar zo complex dat niemand het nog kan begrijpen of voorspellen. En dat alles in het leven het product van blind toeval is, zeker niet van geheime afspraken. Je hoeft zelf niet na te denken, de tv-experts doen dat voor jou. Er zijn heus geen andere verbanden of complotten dan deze die onze politici en officiële media-fact-checkers zelf aangeven. Het is algemeen geweten dat die mensen zoveel slimmer zijn dan het gemiddelde en werkelijk het beste met ons voorhebben. Dankzij de intelligence rapporten die zij van ‘niet nader genoemde maar welingelichte bronnen’ ontvangen, leggen zij verschrikkelijke complotten bloot, zoals de weapons of mass destruction van Saddam Hussein en de Russian meddling op bevel van die baarlijke duivel Putin. Oef, de orde is hersteld, niks aan de hand.

Het stuk dat volgt illustreert de ontstaansgeschiedenis van de Federal Reserve (2), de Amerikaanse centrale bank. Vroeger wisten enkele historici (een zwaar miskend en onderschat beroep) en insiders dat the Fed geen publiek maar privaat bedrijf was. Vandaag zijn steeds meer jonge mensen daarvan op de hoogte. Ik vermeld dit niet omwille van de anecdote, maar om je een fantastische spiegel voor te houden. In meditatie hanteren we het principe dat de uiterlijke wereld een afspiegeling is van de innerlijke wereld. Het is goed om Mr. Hyde en zijn trawanten in de buitenwereld te ontmaskeren en in de mate van het mogelijke te neutraliseren. Dat is het soort info dat we liever niet horen. Maar ben je gebaat met je kop in het zand te steken? Je kan er ook ontmoedigd of heel boos van worden. In meditatie leer je echter om constructief met die energie aan het werk te gaan. We zoeken de schuld niet bij een ander, we herkennen de foute tendenzen in onszelf en we veranderen onszelf eerst. De impact hiervan is veel groter dan je denkt, alles is verbonden in deze wereld. Dit verhaal illustreert ook de belangrijke menselijke kwaliteiten die het verschil maken tussen Jekyll & Hyde gedrag: intelligentie, persoonlijke integriteit en politieke moed. Het financieel-economisch moeras waarin we zitten is een morele crisis. Laat je niet vangen door Het Nieuwe Normaal en de nakende Great Reset, een geplande economische hold-up die de schaapjes onder leiding van kleine SS-ers moet leiden naar meer afhankelijkheid van een ‘globaal systeem’. De enige oplossing om de ‘globale problemen’ aan te pakken: de nieuwe wereldorde en de nakende nieuwe wereldmunt, de natte droom van Mr. Hyde. Het is foute religie. Hoe ga je om met religieuze predikers?

Luister niet naar wat ze zeggen, kijk naar wat ze zelf doen.

Begrijp me niet verkeerd, spiritualiteit is geen complot- noch doemdenken, maar bewust worden, weten wanneer je belazerd wordt, een kat een kat durven noemen en met alles en iedereen kunnen lachen, jezelf incluis. Het is niet omdat spiritualiteit zich weinig met materiële zaken bemoeit en geen politieke ambities koestert, dat het de wereld niet doorheeft. Die waardevolle spiegel heb je nodig om je op het pad niet te laten misleiden en om andere mensen te helpen. De wereld is het dramatische decor waarin je geestelijke en discriminatoire spieren worden geoefend. Je wil jezelf en anderen bevrijden, niet afhankelijk maken. Een meditator is een leeuw, geen schaap. Onze nep-politici, pseudo-economen en anti-spirituele leiders zijn volledig afwezig uit dit debat, reken niet op hen. Als het van hen afhangt blijf je een schaap. Mispak je niet, een spiritualiteit die je niet uit je comfort-zone haalt en zich beperkt tot ‘the power of now’, een vegan dieet, yoga asanas en mindful werken volstaat niet. Werk aan een stevige fysieke gronding, hou onder alle omstandigheden je hoofd koel en open je hart. Je wil geen schaap en nog minder een kleine SS-er worden, want dan ben je nog verder van huis. Vrijheid heeft niets te maken met onderwerping. Be fearless, be wise and be good.

America’s Hall of Fame

Europese bankiers controleren the Fed die op haar beurt de USA al 50 jaar controleert.
Door the Fed is Amerika volledig naar de haaien. Zonder centrale bank had Amerika haar permanente oorlogen niet kunnen financieren. Lees in dit verband: The US Has Been at war 225 out of 243 years since 1776. De Amerikaanse regering hoeft niet eens naar de belastingbetaler te stappen om oorlogstaksen te heffen, de centrale bank tovert voor haar geld uit het niets, en als effect daarvan krijg je natuurlijk inflatie, een sluipende vorm van taxatie. Heeft niemand in Amerika dat ooit zien aankomen? Natuurlijk wel. Het staat alleen niet in de schoolboeken. Maar op hoog politiek niveau, ver boven onze hoofden, werden epische gevechten gevoerd. We zetten enkele grote staatsmannen die zich verzet hebben tegen de central banksters even op een rij. Enkelen hebben er hun leven voor gewaagd, laten we hen hier dan ook hulde brengen.

George Washington - Photo by Library of Congress on Unsplash

George Washington - Photo by Library of Congress on Unsplash

President George Washington (1732-1799) is de vader van de natie en de generaal die de oorlog voor onafhankelijkheid tegen de Britten wint. Na zijn tweede ambtstermijn keert hij terug naar zijn landgoed in Virginia, hij klampt zich niet vast aan de macht.

Andrew Jackson - Photo by Library of Congress on Unsplash

Andrew Jackson - Photo by Library of Congress on Unsplash

President Andrew Jackson (1767-1845), ook een oorlogsheld, verhindert de oprichting van een centrale bank, een project van de vorige president John Quincy. Jackson maakt forse verklaringen en maakt de bankiers zelfs letterlijk uit voor addergebroed en dieven:

“The bold effort the present (central) bank had made to control the government … are but premonitions of the fate that await the American people should they be deluded into a perpetuation of this institution or the establishment of another like it. I am one of those who do not believe that a national debt is a national blessing, but rather a curse to a republic; inasmuch as it is calculated to raise around the administration a moneyed aristocracy dangerous to the liberties of the country.”

“Gentlemen, I have had men watching you for a long time and I am convinced that you have used the funds of the bank to speculate in the breadstuffs of the country. When you won, you divided the profits amongst you, and when you lost, you charged it to the bank. You tell me that if I take the deposits from the bank and annul its charter, I shall ruin ten thousand families. That may be true, gentlemen, but that is your sin! Should I let you go on, you will ruin fifty thousand families, and that would be my sin! You are a den of vipers and thieves.”

"The Bank is trying to kill me - but I will kill it!"

"If the American people only understood the rank injustice of our money and banking system - there would be a revolution before morning..."

Abraham Lincoln - Photo by Library of Congress on Unsplash

Abraham Lincoln - Photo by Library of Congress on Unsplash

President Abraham Lincoln (1809-1865) haat de bankiers en wordt in office vermoord. Hij heeft geld nodig om de Burgeroorlog te financieren. De internationale bankiers bieden hem leningen aan interesten van 24-36% maar hij weigert om zijn land in een bodemloze put te storten. Lincoln benadert het Congres om een wet te stemmen die het drukken van U.S. Treasury Notes autoriseert. Lincoln zei: "We gave the people of this Republic the greatest blessing they ever had - their own paper money to pay their debts..." Lincoln drukte meer dan 400 miljoen debt- and interest-free “Greenbacks". Kort na de dood van Lincoln schort de regering de Greenback wet op: einde van Lincoln's schulden- en interest-vrij geld. Een nieuwe national banking act wordt bekrachtigd en de munt wordt opnieuw een rentedragend schuldinstrument.

Lincoln verklaart:
“The government should create, issue, and circulate all the currency and credit needed to satisfy the spending power of the government and the buying power of consumers. The privilege of creating and issuing money is not only the supreme prerogative of government, but it is the government’s greatest creative opportunity. The financing of all public enterprise, and the conduct of the treasury will become matters of practical administration. Money will cease to be master and will then become servant of humanity.”

"Labor is prior to, and independent of, capital. Capital is only the fruit of labor, and could never have existed, if labor had not first existed. Labor is the superior of capital, and deserves much the higher consideration."

library-of-congress-Oeg84ZWtr0A-unsplash.jpg

President Andrew Johnson (1808-1875) verzet zich net als Lincoln tegen de Europese bankiersfamilies zoals de Rothschilds en er volgen daarop twee ongrondwettelijke pogingen om hem af te zetten (impeachment) die Johnson politiek sterk verzwakken. Generaal Grant moet inspringen om de opvolging te verzekeren.


Ulysses Grant - Photo by Library of Congress on Unsplash

Ulysses Grant - Photo by Library of Congress on Unsplash

President Ulysses Grant (1822-1885) verslaat net als Jackson de krachten die een centrale bank willen onder voorwendsel van de enorme schulden die de US door de burgeroorlog (1861-1865) hadden opgelopen.

James Grfield - Photo by Library of Congress on Unsplash

James Grfield - Photo by Library of Congress on Unsplash

President James Garfield (1831-1881) waarschuwt kort voordat hij gedood wordt tegen de centrale bankiers: “Whoever controls the money of a nation, controls that nation and is absolute master of all industry and commerce. When you realize that the entire system is very easily controlled, one way or another, by a few powerful men at the top, you will not have to be told how periods of inflation and depression originate.”

Chester Arthur - Photo by Library of Congress on Unsplash

Chester Arthur - Photo by Library of Congress on Unsplash

President Chester Arthur (1829-1886), de eerste niet-militair die president wordt, hij komt aan de macht na de moord op James Garfield.

President William McKinley (1843-1901) zet de aanval in tegen de centrale bankiers met de hulp van Secretary of State John Sherman (1823-1900). De legale truc die zij tegen de Europese bankiers gebruiken is de “Sherman Antitrust Act”. De anti-trust wet wordt gebruikt tegen het imperium van JP Morgan (gefinancierd door Rothschild) dat gekend is als “the Northern Trust” die in die periode bijna alle spoorwegen bezit. Kort nadat hij de aanval tegen de centrale bankiers heeft ingezet wordt McKinley vermoord.

Hij wordt opgevolgd door zijn Vice President Theodore Roosevelt (1858-1919). Rothschild bestuurt President Roosevelt en diens eerste beslissing is om de rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen zijn “Northern Trust” te laten vallen. Roosevelt is één van de betaalde verraders die aan de centrale bankiers de macht zou overhandigen om de hele wereld te plunderen uit hebzucht en winstbejag. Hij verdient geen foto in deze Hall of Fame.

library-of-congress-VLW29R51bio-unsplash.jpg

President William Howard Taft (1857-1930) was de enige persoon die zowel president als Chief Justice of the United States geworden is. Taft stelde zijn veto tegen de centrale bankiers. Het cartel zocht dan maar een meer gewillige opvolger en steunde Woodrow Wilson die na Taft president zou worden.

Titanic - Photo by NOAA on Unsplash

Titanic - Photo by NOAA on Unsplash

De allerlaatste hoop om de komst van een Amerikaanse centrale bank te stoppen zinkt op 14 April 1912 naar de oceaanbodem. De Titanic zinkt met aan haar boord drie Amerikaanse tycoons (John Jacob Astor, Benjamin Guggenheim en Isidor Straus) die gekant waren tegen de komst van een Amerikaanse (doch Europees gestuurde) centrale bank. Zij kwamen volgens insiders net terug uit Engeland na een onderhandeling met Rothschild over het ongemoeid laten van Amerika. De laatste tegenstanders verdwijnen samen met de Titanic en de centrale bankiers konden hun beruchte Federal Reserve Act in 1913 eindelijk door de strot van de Amerikanen rammen (4).

This act (the Federal Reserve Act) establishes the most gigantic trust on Earth... When the President signs this act, the invisible government by the money power, proven to exist by the Money Trust Investigation, will be legalized...The new law will create inflation whenever the trusts want inflation.
— Congressman Charles A. Lindbergh Sr. (1913)

Straf, want de Amerikaanse Revolutie en Onafhankelijkheidsoorlog hadden tot doel om alle banden met de Engelse banken en taksen door te snijden. Franklin zei in zijn autobiografie: ...the inability of the colonists to get the power to issue their own money permanently out of the hands of George III and the international bankers was the PRIME reason for the Revolutionary War. De verklaring voor de bloeiende economie in de jonge kolonies lag volgens Franklin voor de hand: "That is simple. In the colonies we issue our own money. It is called Colonial Scrip. We issue it in proper proportions to the demands of trade and industry." Colonial Scrip hield geen enkele schuld of interest in. Probeer de mensen eens uit te leggen dat geld vrij van schuld of interest niet alleen mogelijk is, maar ook beter werkt, ze zullen stomverbaasd reageren. Internationale bankiers zagen dat interest-vrij scrip niet met een goed oog. Om Amerika terug onder hun invloed te krijgen lieten ze Alexander Hamilton in 1781 de ‘Bank of America’ opstarten, de vroege voorloper van the Fed. Hamilton converteerde de interest-vrije openbare schuld in obligaties met een rente betaalbaar aan de bankiers. Enkele jaren van dit ‘bankgeld’ met schuld en interest deed al de koloniale welvaart verdampen. Benjamin Franklin zei: "Conditions were so reversed that the era of prosperity had ended and a depression set in to such an extent that the streets of the Colonies were filled with the unemployed!"

Een jonge en moedige Amerikaanse president zou de succesvolle experimenten met de Colonial Scrip en de Greenback van Lincoln later nieuw leven willen inblazen.

Photo by History in HD on Unsplash

President John F. Kennedy (1917-1963) gaf Amerika en de wereld een sprankeltje hoop. Op 4 Juni 4 1963 vaardigt hij zijn memorabele Executive Order 1110 uit (5). Vijftig jaar na de fatale Federal Reserve Act van 1913 neemt hij namens de Amerikaanse regering terug de macht in handen om zelf geld te creëren:

  • zonder schuld

  • zonder interest

  • zonder via the Fed* (de private centrale bank) te moeten passeren

  • direct via de openbare Amerikaanse schatkist: The Treasury

(*) Noteer dat the Fed als afkorting een ongewild grappig en gepast woord is. Afkomstig van feed (voeden) en klinkend als fat (vet), dus ‘de goed gevoede’. Dat verwijst letterlijk naar het parasitaire systeem dat zichzelf voedt met het bloed, het zweet en de tranen van de bevolking.

Robert Kennedy's nieuwe munt, de United States Note zag er zo uit:

USnote.jpg

Vijf maanden later, op 22 November 1963, wordt de moedige president die een einde wou stellen aan magic money (appearing out of thin air) vermoord met een magic bullet. Die magische kogel verwijst naar de conclusie van de Warren commissie, een kogel die zich zigzag een weg baande doorheen Kennedy en Connally, de gouverneur van Texas. Dergelijke politieke onderzoekscommissies moet je altijd geloven, enkel conspiracy nuts durven de wetten van de fysica inroepen om te twijfelen aan de officiële waarheid.

magic bullet.jpg

Als ‘het ministerie van de waarheid’ een super-schokkende moord onderzoekt, ongeacht of het gaat om een iconisch figuur of een groot aantal onschuldige slachtoffers, dan is de conclusie steevast dat dit het werk was van een lone nut of ‘eenzame gek’. De gek is de perfecte zondebok, de uitleg is simpel, er worden verder geen lastige vragen gesteld en zeker geen vervelende connecties gelegd.

Kort na zijn executie werd Kennedy’s nieuwe munt (ongeveer 4 miljard dollar) uit circulatie genomen. Er is uiteraard geen enkele connectie tussen die twee feiten.

EO 1110 bestaat nog altijd voor het geval dat we de schuld en de inflatie zouden willen verminderen en de transfer van alle rijkdom van de wereldbevolking naar een elitair clubje willen stoppen. Kennedy moest verdwijnen omdat hij de meest lucratieve handel van de wereld bedreigde: oorlog en de creatie van geld door de central banksters. You have been warned.

Europe’s Hall of Fame

Jacques-Louis David: Napoleon Crossing the Alps - public domain

Jacques-Louis David: Napoleon Crossing the Alps - public domain

Napoleon Bonaparte-(1769-1821), keizer van 1804 tot 1815, had de vrije hand in Europa zolang hij geld leende van the Bank of Rothschilds. Wanneer hij met lenen gestopt was vielen de Engelsen hem aan. Initieel sympathiseerde Napoleon met de internationale bankiers, maar gedurende de laatste jaren van zijn bewind keerde hij zich tegen hen en verklaarde:

"Lorsqu'un gouvernement est dépendant des banquiers pour l'argent, ce sont ces derniers, et non les dirigeants du gouvernement qui contrôlent la situation, puisque la main qui donne est au-dessus de la main qui reçoit. L'argent n'a pas de patrie ; les financiers n'ont pas de patriotisme et n'ont pas de décence ; leur unique objectif est le gain.

“When a government is dependent upon bankers for money, they and not the leaders of the government control the situation, since the hand that gives is above the hand that takes... Money has no motherland; financiers are without patriotism and without decency; their sole object is gain."


Charles De Gaulle - Bundesarchiv, B 145 Bild-F010324-0002 / Steiner, Egon / CC-BY-SA 3.0

Charles De Gaulle - Bundesarchiv, B 145 Bild-F010324-0002 / Steiner, Egon / CC-BY-SA 3.0

Charles De Gaulle was de laatste grote staatsman van Frankrijk. Onkreukbaar zoals militairen van de oude stempel dat kunnen zijn. De eerste Amerikaanse presidenten waren trouwens ook generaals. Charles koos voor ‘s lands belang en liet zich niet graag de les spellen door Angelsaksische belangen. De banken zullen hem afzetten (6), niet de studentjes van mei 68. Zijn opvolger Pompidou, ex-directeur van de Rothschild bank (tiens?), zal snel na het aftreden van De Gaulle een wet (6) laten stemmen die de macht van de Banque de France uitholt ten gunste van de internationale bankiers. De euro zal de monetaire souvereiniteit van de Europese lidstaten definitief torpederen.

Slogan van het regime van Maréchal Pétain.

Slogan van het regime van Maréchal Pétain.

Malheur à toi, pays dont le roi est un enfant, et dont les princes mangent dès le matin!
— Ecclésiaste 10:16
en-marche.jpg

De Parijse ‘beau monde’ betreurt dat het na De Gaulle bergaf gaat met de kwaliteit van de Franse presidenten. Die ‘beau monde’ is de discrete republikeinse intelligentsia, vaak ‘oud geld’ dat na enkele generaties discreet met privilege heeft leren omgaan en voor wie ‘la noblesse d’esprit ou noblesse d’âme’ primeert boven fortuin of afkomst. Aristocratie is iets geestelijks, een zaak van opvoeding, universele waarden en persoonlijke integriteit. Mitterand, die absoluut geen heilige was, konden ze nog door de vingers zien omdat hij intelligent was, hij had tenminste stijl en cultuur. Sarkozy wordt niet meer gesmaakt, te ‘parvenu’ in de zin van vulgair, opzichtig en door geld bezeten. De Kadhafi affaire zal hem geen deugd doen. Macron vinden ze een regelrechte ramp. Zijn imago van ideale schoonzoon, vernieuwer en dynamische ondernemer kan enkel maar de naïevelingen foppen. Ken je zijn parcours? Macron was eerst een bediende van de Rothschild bank (en is dat nog steeds) en vervolgens als minister onder Hollande betrokken bij l’affaire Alstom, het schandaal waarbij een Frans industrieel kroonjuweel verpatst werd aan het Amerikaanse GE en het Duitse Siemens. In een gezonde maatschappij vlieg je daarvoor in de bak. In een door corruptie en hebzucht verziekte maatschappij word je daarvoor beloond met een topjob. In België kennen ze daar ook iets van, het verschil is dat wij onze kroonjuwelen aan de Fransen verpatst hebben. Macron is een groentje die uit het niets in het presidentiële zadel werd gehesen dankzij de Barnum-reclame van zijn sponsors. Zijn campagne was inhoudsloos maar zijn slogan veelbetekenend:

EN MARCHE!

Dit was de slogan van het collaboratie-regime van maarschalk Pétain, de aartsvijand van De Gaulle. Alle kleine dictators leiden het volk zo graag in ‘de mars voorwaarts’, met zijn allen voor de verandering in cirkeltjes draaien of collectief de afgrond in. Je kon met gemak voorspellen dat Macron niet de grote vriend van het Franse volk zou worden en alles waar De Gaulle voor stond in opdracht van zijn broodheren versneld zou slopen. De chauffeur Macron rijdt voor de superrijken en steekt dit niet weg. Hij gedraagt zich als een kleine markies, geniet van de regalia van het hoogste Franse ambt en kan vanuit zijn vergulde zetel zijn minachting voor la populace nauwelijks verhullen. De gilets jaunes worden met disproportioneel politiegeweld onderdrukt. Orde!

Wee u, land! welks koning een kind is, … (Prediker 10:16). Het bestuur van een land zou nooit in handen mogen vallen van een verwend kind dat geparachuteerd werd door een bende rijkelui. Je wil wijze, oudere mensen hebben die in hun leven al een ernstige crisis beleefd hebben, mensen die weten wat het is om in een precaire situatie te zitten en je facturen te moeten betalen.

Het is in de rust- en ordeminnende bourgeoisie bon ton om te klagen over het luie en immer malcontente Franse volk, ce petit Français râleur. Wat die naïeve middenklasse nog helemaal niet doorheeft is dat zij al het volgende slachtoffer is van de globalisering en Uberisering van de maatschappij. De middenklasse verdwijnt aan een snel tempo. Enkele sociologen hebben die trend al opgemerkt, de kleine zelfstandigen en de traditionele vrije beroepen worden stilaan vervangen door kaderleden en technocraten in dienst van logge en centraal geleide structuren. De dokter die zolang heeft gestudeerd en geacht wordt om vrij zijn oordeel te kunnen vellen in het belang van zijn patiënt, wordt binnenkort een medisch ambtenaar die een protocol volgt en voorschrijft wat de industrie dicteert. Staatsgeneeskunde: Free medical care, free of any medical care. Individuele zorg wijkt voor collectief belang, een geweldig vooruitzicht.

 
Nicaise de Keyser: Portrait of Leopold I, King of the Belgians - public domain

Nicaise de Keyser: Portrait of Leopold I, King of the Belgians - public domain

En België in dit verhaal? Wil je een ander geluid horen dan ‘de stomme van Portici’? Lees dan dit artikel genaamd: België is een financiële constructie, opgezet door de Rothschilds. Revoluties moeten ook gefinancierd worden. De Rothschild Archive bevat een schat aan informatie over de Hyde-kant van onze geschiedenis.

In zaken en politiek leer je om twee belangrijke vragen te stellen:

  1. Who’s swinging the bat?

  2. Who’s holding the bag of money?

De eerste vraag, “Wie slaat er met de stok?”, slaat op wie de brute macht heeft om een ander te slaan met fysiek, verbaal of juridisch geweld. De tweede vraag, “Wie draagt de geldzak?”, verwijst naar de echte baas in een gegeven situatie. Het is logisch dat je zoveel mogelijk probeert aan de schurken met de houders van de stok of de geldzak, zo krijg je iets gedaan. Speel het spel slim maar laat je door macht en geld niet corrumperen, anders neemt Mr. Hyde je kostbaarste bezit in beslag: je eigen ziel.

 
Bust of Cicero, Musei Capitolini, Rome, Half of 1st century AD - CC BY-SA 3.0

Bust of Cicero, Musei Capitolini, Rome, Half of 1st century AD - CC BY-SA 3.0

O tempora, o mores! Senatus haec intellegit, Consul videt; hic tamen vivit. vivit? immo vero etiam in Senatum venit, fit publici consili particeps, notat et designat oculis ad caedem unum quemque nostrum!
— Cicero

Dat we overal in de wereld zo’n zwakke en onbetekenende politieke leiders hebben is logisch. Het is ook niets nieuws, Cicero deed er in het oude Rome al zijn beklag over. Globale machtsbelangen dulden geen onafhankelijke, sterke en integere mensen. Zij casten liever postjesjagers, derderangsfiguren die al blij zijn dat ze het script dat in hun handen wordt geduwd voor de camera mogen aflezen. Daarom herhalen al die supranationale ‘secretarissen-generaal’ (VN, Nato en EU) exact dezelfde stopwoordjes en slogans. Een secretaris blijft immers een knecht die verslag uitbrengt van wat de voorzitter beslist heeft. Met de Europese ambtenaren is het op zich al erg gesteld, maar wat te denken van de mensen met onuitspreekbare namen die aan het hoofd staan van diverse International, United en World instellingen? WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus bijvoorbeeld, een ex-minister van gezondheid in Ethiopië die beschuldigd werd van het ontkennen van drie cholera epidemieën in zijn land. Le principe du pompier pyromane. Hij wordt graag dokter genoemd maar is geen dokter. Hij was de leider van een brutale minderheidspartij, de Tigray People’s Liberation Front, een vleugel van de marxistische Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front. En dat terwijl zoveel topdokters en medische Nobelprijzen voor die belangrijke job geknipt zijn. Is dit nog ernstig? Met dergelijke figuren aan het hoofd van onze wereldorganisaties moeten we niet verbaasd zijn dat het WHO in 2016 (onder general director Margaret Chan) 200 miljoen euro spendeert aan first class lijnvluchten en vijfsterrenhotels, meer dan wat het in dat jaar uitgeeft aan de gezondheidsproblemen AIDS en hepatitis, tuberculose en malaria samen. Gaan die mensen ons door de corona crisis leiden? I don’t think so.

Misschien is dit wel de invloed van Putin en Russian meddling? Want in Rusland is de conditio sine qua non om tot minister benoemd te worden dat je incompetent en corrupt bent. De uitzondering op de regel is Sergey Lavrov, een buitengewoon briljante geest die in de mondiale politieke mediocriteit rondloopt als een hond in een kegelspel.


Money

Money, get away
Get a good job with good pay and you’re okay
Money, it’s a gas
Grab that cash with both hands and make a stash
New car, caviar, four star daydream
Think I’ll buy me a football team
Money, get back
I’m all right Jack keep your hands off of my stack
Money, it’s a hit
Don’t give me that do goody good bullshit
I’m in the high-fidelity first class traveling set
And I think I need a Lear jet
Money, it’s a crime
Share it fairly but don’t take a slice of my pie
Money, so they say
Is the root of all evil today
But if you ask for a raise it’s no surprise that they’re
Giving none away, away, away
— Roger Waters, Pink Floyd
If all the bank loans were paid,  no one would have a bank deposit and there would not be one dollar of coin or currency in circulation. Someone has to borrow every dollar we have in circulation, cash or credit. If the banks create ample synthetic money we are prosperous: if not, we starve. We are absolutely without a permanent money system. When one gets a complete grasp of the picture the tragic absurdity of our hopeless position is almost incredible, but there it is. It is the most important subject intelligent persons can investigate and reflect upon. It is so important that our present civilization may collapse unless it becomes widely understood and the defects remedied very soon.
— Robert Hemphill, Federal Reserve Bank of Atlanta manager (1939)

Geld is schuld. Elke dollar of euro in circulatie is geleend tegen interest. Stel, je krijgt een lening van 100 miljard (Think Big) en de interest is 10. Je moet de bank dus 110 terugbetalen. Maar bij het ontvangen van je lening krijg je 100, geen 110. Van die 100 vloeit 10 terug naar de bank. Netto beschik je dus over 100 - 10 = 90. Het bedrag van de interest wordt niet in geld gecreëerd als de schuld ontstaat. Zelfs een kind kan begrijpen dat er nooit genoeg geld in het systeem zit om alle schulden terug te betalen. Je moet opnieuw geld gaan lenen om aan je terugbetaal-verplichtingen te voldoen. De schuldberg blijft aangroeien en garandeert eeuwige interest aan de bankiers. Instabiliteit en debt default zijn wiskundig ingebakken. Dat is ook de bedoeling. Het systeem zorgt op termijn voor de transfer van alle reële assets naar de central banksters.  Monopoly.

"Nur der Dumme arbeitet"

Aan de basis van alle geld zit een lening met interest of woeker. Al gehoord van de SEC, de Securities & Exchange Commission of de Amerikaanse beurswaakhond? In de praktijk wordt cash gecreëerd door wat men Securities (zekerheden) en Exchange (uitwisselen) noemt. Het is een boekhoudkundige truc. Aan de ene kant, de actiefzijde, wordt een lening of vordering uitgeschreven. Aan de andere kant, de passiefzijde, wordt een schuld genoteerd. Meer specifiek, er wordt een schuldinstrument verkocht. De Fed creëert eerst rauw geld en wisselt het dan in (exchange) voor een Treasury security op de open markt. De overheid pakt een stuk papier en maakt er een mooi certificaat van dat zij bond of obligatie of Treasury note noemt. Het belooft de betaling van een bepaald bedrag met een bepaalde interest op een bepaald tijdstip. Bijvoorbeeld 100 miljoen aan 3% interest. De Fed klasseert dit papier als een Security asset of actief, wetende dat de bevolking de terugbetaling ervan garandeert via de belastingen. De Fed neemt dan een ander stuk papier, een mooie cheque, en schrijft er het bedrag van 100 miljoen op. Die papieren cheque wordt dan uitgewisseld voor het papieren certificaat van de overheid. Besef dat beide papieren alleen maar door de belastingbetaler gedekt worden. De Fed heeft geen geld op haar rekening die deze cheque dekt. Die is feitelijk ongedekt, of juister: de zekerheid is dat jij dit gaat dekken. In de boekhouding staan de twee bedragen mooi gebalanceerd en ziet alles er ok uit. De overheid endosseert de cheque en deponeert het in een Fed bank waar haar rekening met 100 miljoen wordt gecrediteerd. Vanuit die rekening stuurt de overheid cheques die in andere banken gedeponeerd worden. Die deposito's worden in al die banken terug als assets of activa beschouwd. Dan komt er een andere magische truc die Fractional Reserve Lending wordt genoemd. Daarmee wordt dat geld opnieuw uitgeleend aan het publiek. Banken krijgen een reservepercentage van bijvoorbeeld 10% opgelegd. Dan mogen ze 90% van hun deposito's terug uitlenen aan een interest van 5% bijvoorbeeld. Die leningen geven aanleiding tot nieuwe deposito’s die opnieuw voor 90% uitgeleend mogen worden, enz. De oorspronkelijke 100 miljoen genereert 900 miljoen plus interest. Zo toveren de central banksters met behulp van enkel maar pen en papier uiteindelijk één miljard en overvloedige interest-inkomsten uit het niets. En jij dacht dat je hard moest werken om geld te verdienen? Wanneer banken zelf lenen bij de centrale bank gebeurt dat aan een lage rente die we de discount rate noemen. Het systeem is desastreus omdat het bankroet alleen maar afgewend kan worden door nog meer te gaan lenen, wat het probleem nog veel erger zal maken.

Het vak economie is een pseudo-wetenschap die een mythe in stand houdt. Het verhult een verrassend simpel mechanisme door je te verzuipen in een zee van cijfers, grafieken, zinloze tv- en krantencommentaren en ingewikkelde financiële termen. Je bent als ‘goede gelovige’ overtuigd dat ‘het systeem’ - ondanks zijn gebreken - in stand gehouden moet worden door extra regelgeving en controle. Maar die regelgeving en controle is éénrichtingsverkeer. Wat onze leiders daarmee bedoelen is dat ze jou, de kleine man, extra gaan controleren. De centrale banken en de financiële markten zelf worden gekenmerkt door grote ondoorzichtigheid en deregulering. Na elke financiële crisis, zoals in 2008, blijkt dat men de wantoestanden (zoals die rommelkredieten) kende en had kunnen vermijden, maar dat zowel de interne als de overheidscontrole (bewust) mank loopt. Af en toe wordt er een kleine garnaal gepakt om de schijn van controle hoog te houden. Maar de fundamenten van het systeem en zijn overlords komen nooit ter discussie. In de nasleep van 2008 worden de banken die de crisis mede hebben veroorzaakt zelfs nog beloond met miljarden aan bailout. Deze casino slaat nergens op, en toch slikken we het als zoet koek.

In God we trust, all others pay cash.

Hoe eindigt dit en hoe ga je ermee om? In de nasleep van corona komt er een grote en aangekondigde economische crisis. Een fiat crisis. Zelfgemaakt en zelf gewild, want er was helemaal geen reden om onszelf economisch zo in de voet te schieten. Merkel zei het al, dit wordt vergelijkbaar met de tweede wereldoorlog. Werkelijk? Een vijfjarige wereldoorlog met miljoenen doden en een holocaust vergelijken met een griep van enkele maanden? Je moet maar durven. Tenzij zij iets weet dat wij nog niet weten. De overlords hebben een nieuwe slogan bedacht: Het Nieuwe Normaal. De kaarten worden grondig herschud. De immer volgzame pers & politiek slaan er ons mee om de oren. Alles zal veranderen, je kan er maar best aan wennen. Onze overlords kondigen de Great Reset (8) aan: een combinatie van onbetaalbare Green Deal (klimaat) en Post-Corona (vaccin) maatregelen die onze maatschappij verarmen en nog meer geld richting belangengroepen kanaliseren. Het Nieuwe Normaal verpest ons mens-zijn: bubbles & distancing of sociale isolatie, afstand en ‘gedaan met de feestjes’. Het is een gerichte aanslag op onze fundamentele vrijheden: masking (muilkorven), lock-downs (een gevangenisterm) en tracing (waar heb je overal gezeten?). Dit leidt naar de controle van al je denken, doen en laten. Je wordt als een kleuter behandeld, en door wie?

Die totalitaire waanzin is een oud plan. Uiteindelijk zal dit plan falen. Logisch, elk parasitair systeem is tijdelijk en ten dode opgeschreven, het doodt namelijk zijn eigen gastheer. Het heeft zich van de levensbron afgesneden en kan alleen maar overleven door levensenergie van anderen te stelen. Het is anti-leven en tegen onze natuur.

In afwachting daarvan lijkt meditatie mij een goed plan. Daar leer je om vertrouwen te hebben in de fundamentele goedheid en rechtvaardigheid van het leven, ook al lijkt dit in deze wereld net het omgekeerde te zijn: misdaad loont en “truth is what you get away with”. De goddelijke gerechtigheid werkt op een heel andere manier dan de menselijke. De oude Grieken gewagen van hubris of ‘overmoed’ en zeggen: “God verheft eerst degene die hij wil neerslaan.” In het oosten gewaagt men van Karma, ik noem het “Accounting”, en dat principe werkt met dezelfde wiskundige precisie als de interest van de bankiers. De volkswijsheid zegt: Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in. Wetenschappelijk gezien veroorzaakt elke actie een reactie. Wees gerust, wie hier iets mispeutert krijgt vroeg of laat een koekje van eigen deeg. Er bestaat een hoger gerecht waar je alleen voor staat en dat zich niet laat omkopen. Noem het de hogere intelligentie van het leven als je wil. Wijsheid-tradities proberen je zo goed mogelijk op dit cruciaal moment, je eigen proces, voor te bereiden. Als je het goede alleen maar zou doen uit schrik voor een straf dan is het fake. Zoals Socrates wist is ware goedheid van die aard dat je het zonder nadenken of keuze doet, ook al levert het je een ernstig nadeel op. Grote yogi’s en leraars adviseren om ons geen zorgen te maken over andermans zonden, die zaken regelen zichzelf wel. We zijn trouwens zelf geen heiligen: Wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Telkens als je Mr. Hyde aan het werk ziet kan je je afvragen wat dit over jezelf toont. We kijken eerst naar onszelf en proberen om in alle omstandigheden een goed mens te blijven. Godspeed.

An evil person will feel alone and as if surrounded by a whole army. There will come a time of tremendous panic, fear and terror. Carried off by the terrifying and fearsome messengers of Yama, Your “inherent god and demon” will reveal your virtues and evil deeds. Lying will not help, as they will be evident in the ‘’mirror” and the “register,” There will come a time when you will regret your past misdeeds.
— Yogi Shabkar

1. Dr. Jekyll and Mr. Hyde, published in 1886 by the Scottish poet and author Robert Louis Stevenson (1850-1894), weaver of words and teller of tales

Blog_featured_image_Robert_Louis_Stevenson_4c3246e4-db42-4ac5-aef8-0b7a74a7f194_600x.jpg

From Chapter 10: [B]ut I was still cursed with my duality of purpose; and as the first edge of my penitence wore off, the lower side of me, so long indulged, so recently chained down, began to growl for licence. Not that I dreamed of resuscitating Hyde; . . . no, it was in my own person that I was once more tempted to trifle with my conscience. . . . [However,] this brief condescension to my evil finally destroyed the balance of my soul. And yet I was not alarmed; the fall seemed natural, like a return to the old days before I had made discovery. It was a fine . . . day. . . . I sat in the sun on a bench; the animal within me licking the chops of memory; the spiritual side a little drowsed, promising subsequent penitence, but not yet moved to begin. After all, I reflected, I was like my neighbours; and then I smiled, comparing myself with other men, comparing my active goodwill with the lazy cruelty of their neglect. And at the very moment of that vainglorious thought, a qualm came over me, a horrid nausea and the most deadly shuddering. . . . I began to be aware of a change in the temper of my thoughts, a greater boldness, a contempt of danger, a solution of the bonds of obligation. I looked down; my clothes hung formlessly on my shrunken limbs; the hand that lay on my knee was corded and hairy. I was once more Edward Hyde. …

2. Exposing the creature from Jekyll Island

De zeven bankiers die in het grootste geheim op Jekyll Island waren samengekomen om de structuur van hun nieuwe financiële wereldorde af te stemmen waren:

  1. Senator Nelson Aldrich schoonvader van John D. Rockefeller

  2. Abraham Piatt Andrew, Assistant Secretary of Treasury

  3. Henry P. Davidson, senior partner van J. P. Morgan Company

  4. Charles D. Norton, president van J. P. Morgan's Bankers Trust Company

  5. Benjamin Strong, president van de Bankers Trust Company, eigendom was van J. P. Morgan.

  6. Frank A. Vanderlip, president van de National City Bank of New York, vertegenwoordiger van William Rockefeller and de internationale investment bank Kuhn, Loeb & Company.

  7. Paul M. Warburg, partner in Kuhn, Loeb & Company, vertegenwoordiger van de Rothschild bankiersdynastie in Engeland and Frankrijk, broer van Max Warburg, hoofd van het Warburg bankconsortium in Duitsland en Nederland

Frank Vanderlip zal in zijn memoires schrijven:

Despite my views about the value to society of greater publicity for the affairs of corporations, there was an occasion, near the close of 1910, when I was as secretive - indeed, as furtive, as any conspirator... I do not feel it is any exaggeration to speak of our secret expedition to Jekyll Island (Georgia) as the occasion of the actual conception of what eventually became the Federal Reserve System.

De belangrijke aandeelhouders van de Federal Reserve bij de start waren Rothschild Bank (Engeland en Berlijn), Warburg Bank (Hamburg en Amsterdam), Lazard Frères (Paris), Israel Moses Seiff Bank (Italië), Chase Manhattan Bank (New York), Lehman Brothers (New York), Kuhn Loeb (New York), Goldman Sacks (New York). Wie zijn de uiteindelijke begunstigden? Een klein groepje privé aandeelhouders. Allen familie van Mr. Hyde. Men zit er onder goed gezelschap. De aandeelhoudersstructuur wordt om begrijpelijke reden niet publiek bekend gemaakt.

Boek link: The Creature from Jekyll Island by G Edward Griffin

"A superb analysis. Be prepared for one heck of a journey through time and mind." – Ron Paul, Member of Congress, House Banking Committee, 2008 & 2012 Presidential candidate.

Luister link hieronder:

https://play.acast.com/s/featuredvoices/g.-edward-griffin-exposing-the-creature-from-jekyll-island

3. Fiat Lux! Fiat Money!

Fiat money is legal tender whose value is backed by the government that issued it. Duidelijk? Legal tender is juridisch jargon of ‘legalese’ dat dient om eenvoudig boerenbedrog ingewikkeld en dus respectabel te doen lijken. Fiat geld is een wettig betaalmiddel waarvan de waarde gegarandeerd wordt door de overheid. De euro en de dollar zijn fiat munten. Dit in tegenstelling tot commodity money waarvan de waarde gedekt is door fysiek goud of zilver. Amerika hanteerde een goudstandaard in de 19de en begin 20ste eeuw. De dollar en ander schuldpapier kon door elke Amerikaan tegen goud ingewisseld worden tot begin jaren 30. De waarde van de dollar was aan de waarde van goud gebonden tot 1971, wanneer de Nixon met zijn shock therapie de band tussen goud en dollar opheft. Merk op dat een retour naar commodity geld en de goudstandaard niet beter is. Het enige verschil tussen commodity en fiat is dat dit laatste ‘alle remmen los’ betekent voor de bankiers, het oude geldsysteem is op zich even corrupt als het nieuwe.

Maar waarom fiat? Fiat in het Latijn betekent ‘er zij’. Het is een knipoog naar de beroemde Bijbelse uitspraak fiat lux of ‘er zij licht!’

Genesis 1:3: Let there be light! God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht.

Fiat geld komt neer op: “Het is geld omdat ik het zeg!” Wat betekent dat de centrale bankiers hier blijk geven van fijnzinnige humor en cultuur, maar ook een beetje last hebben van een ‘god-complex’, een andere term voor onze Mr. Hyde tendenzen.

De waarde van ons fiat geld wordt bepaald door de sterkte en de geloofwaardigheid van de regering (of de private instelling die zich als regering wil voordoen) die het geld uitgeeft. Politiek en bankiers? Geloven wij die bloedzuigers nog? We hebben enige reden om ongerust te zijn. Het belangrijkste met betrekking tot geld is dat de mensen op de waarde ervan moeten kunnen rekenen en dat die waarde stabiel blijft in de tijd. Economische crisissen, financiële deregulering, marktmanipulatie, wilde speculatie, het sluipend gif van inflatie, de overgang naar nieuwe munten, al die zaken vreten aan de waarde van je geld, het is allesbehalve stabiel in de tijd.

Simpel uitgelegd, de waarde van elke munt of bitcoin, ongeacht de soort, is enkel maar wat we collectief geloven dat het waard is, of wat een zot ervoor wil geven. Geld valt onder het studiedomein van religie. En dat maakt het thema geld uitermate geschikt voor een blog over meditatie. Want meditatie bevrijd je uit de verstikkende grip van religie en blind geloof dat zoveel lijden veroorzaakt.

4. Fact-checking QAnon conspiracy theories: Did J.P. Morgan sink the Titanic?

Enkele vermaledijde conspiracy nuts zouden hier zowaar een samenzwering durven zien, terwijl elk goeddenkend mens weet dat samenzweringstheorieën niet kunnen kloppen. Gelukkig hebben we de eminente fact-checkers van de WaPo, sedert 2013 eigendom van Amazon-baas Jeff Bezos, om die wilde geruchten voor eens en voor altijd de kop in te drukken of te debunken. Noteer bij dit soort ‘debunking’ dat die zelfverklaarde fact-checkers absurde claims en wilde theorieën naar voren schuiven die ernstige en gematigde historici niet maken. You will be the judge.

5. Executive Order 11110 issued on June 4, 1963

Executive Order 11,110

AMENDMENT OF EXECUTIVE ORDER NO. 10289

AS AMENDED, RELATING TO THE PERFORMANCE OF CERTAIN FUNCTIONS AFFECTING THE DEPARTMENT OF THE TREASURY

By virtue of the authority vested in me by section 301 of title 3 of the United States Code, it is ordered as follows:

Section 1. Executive Order No. 10289 of September 19, 1951, as amended, is hereby further amended- a. By adding at the end of paragraph 1 thereof the following subparagraph (j): (j) The authority vested in the President by paragraph (b) of section 43 of the Act of May 12,1933, as amended (31 U.S.C.821(b)), to issue silver certificates against any silver bullion, silver, or standard silver dollars in the Treasury not then held for redemption of any outstanding silver certificates, to prescribe the denomination of such silver certificates, and to coin standard silver dollars and subsidiary silver currency for their redemption

and --

b. By revoking subparagraphs (b) and (c) of paragraph 2 thereof. 

Section 2. The amendments made by this Order shall not affect any act done, or any right accruing or accrued or any suit or proceeding had or commenced in any civil or criminal cause prior to the date of this Order but all such liabilities shall continue and may be enforced as if said amendments had not been made.

John F. Kennedy

The White House,

June 4, 1963.

6. De Gaulle a été renversé par les banques - par Henri Guillemin

L’historien Henri Guillemin explique pourquoi c’est Georges Pompidou, ex-directeur général de la Banque Rothschild, qui a succédé à De Gaulle. Ce n’est donc pas du tout un hasard. Rappelons que Georges Pompidou est également l’instigateur de la loi de Janvier 1973 qui a retiré la possibilité à la Banque de France de prêter à l’État français pour réserver ce droit régalien aux banques privées, source de la dette souveraine très lucrative pour ces dernières…

Die wet werd fel bekritiseerd. Officieel werd ze als ‘niet zo erg als ze lijkt’ en zelfs als ‘noodzakelijk’ voorgesteld. De tegenstanders worden afgeschilderd als ‘extremisten’ om ze in diskrediet te brengen en elk gematigd inhoudelijk debat uit de weg te gaan.

7. Extra info voor de liefhebbers

In 1910 word er op Jekyll Island een drieling verwekt:

  1. The Federal Reserve

    Een exclusief cartel dat geld uit niets kan toveren tegen betaling van interest. Het wordt in twaalf regionale banken gesplitst om de indruk te wekken dat het niet gaat over één enkele entiteit. Universiteitsprofessoren worden ingehuurd om de schijn te wekken van academische goedkeuring. De naam is bewust misleidend omdat the Fed buiten de naam allesbehalve federaal is. De superrijken halen er voorkennis uit. De Fed wordt aan het domme volk verkocht als de instelling die hen moet beschermen door te zorgen voor stabiliteit. The Fed is voor enkele insiders een extensie van de Bank of England, de Amerikanen worden de facto terug afhankelijk van de Britten. Ironie van het lot.

  2. Het IRS of de Internal Revenue Service

    De Amerikaanse belastingdienst die de burgers laat opdraaien voor de schulden van de regering.

  3. Inflatie

    Een geheime taks gebaseerd op een inflatie van het geldaanbod. Dit gebeurt niet alleen door het bijdrukken van geld, maar vooral door de discount rate te verlagen en de economie te overspoelen met leningen.

De drieling wordt niet meteen geboren. Het zal duren tot eind 1913 vooraleer The Federal Reserve Bill twee dagen voor Kerstdag wordt ingediend. Het verraderlijke ontwerp word gestemd op 23 December 1913 wanneer de oppositie thuis zit om kerst te vieren. In 1921 wordt de US Treasury (de schatkist) uitgeschakeld en verwerft the Fed totale controle over het geldsysteem. In de periode 1913 tot 1933 beschikt Amerika nog over belangrijke goudreserves maar the Fed begint interesten aan te rekenen op haar leningen aan de natie. Zij rekent de natie eigenlijk interesten aan op haar eigen goud. Het goud wordt gebruikt om de interesten te betalen en het grootse deel van dat goud word naar het buitenland verscheept.

The Fed controleert het geldaanbod en er ontstaat een zware depressie. Van 1929 tot 1933 wordt 40% van de Amerikaanse industrie afgebouwd en zal de werkloosheid pieken. In de maanden voor het aantreden van FDR ontstaat er paniek, er komen bankruns en er worden massale hoeveelheden goud verscheept.

FDR (Franklin Delano Roosevelt) werd op zaterdag 4 maart 1933 ingehuldigd. Op maandag 6 maart vaardigde hij twee emergency executive orders. De ene verklaart een bank holiday. De andere vraagt een spoedzitting van het bicamerale Congres (Huis en Senaat) op 9 maart waar de congresleden verplicht worden om een banking relief act te stemmen dat the Fed ontslaat van de verplichting om haar geld met goud in te dekken en de staatsbanken dwingt om in het Federal Reserve systeem te stappen. Op 9 maart 1933 verklaart president FDR de Verenigde Staten failliet op basis van executive orders 6073, 6102, 6111, and 6260. FDR verklaart een national emergency, maakt het voor burgers onwettig om goud te bezitten en verplicht ze om hun goud in te leveren. Zij worden ingelicht dat hun bankkoffers enkel geopend mogen worden in het bijzijn van een agent van het IRS (de belastingdienst). De brave burgers dienen hun waardevolle goud in om het land te ‘redden’. In ruil krijgen zij vers gedrukt maar waardeloos papier: de nieuwe Federal Reserve Bank Notes.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is men op de hoogte van de massale goudtransporten naar Duitsland, gewaagt men van een criminele samenzwering rond the Fed en eist men (vergeefs) officieel onderzoek naar die onfrisse praktijken. In 1933 verhuist al het goud van de publieke Amerikaanse Schatkist naar de private Federal Reserve Banks, de nieuwe eigenaars van het land. De bankbriefjes worden heimelijk aangepast. The devil is in the details. De originele bankbriefjes gewagen nog van het feit dat de briefjes inwisselbaar zijn voor echt of wettig geld bij de Schatkist: redeemable in lawful money at the United States Treasury*. In hun tweede en ‘verbeterde’ versie zijn de bankbriefjes non redeemable. De bankbriefjes worden legal tender**.

Simpel uitgelegd, de oude bankbriefjes waren een vordering op de staat. De bank notes hadden een tegenwaarde en waren bij de schatkist inwisselbaar tegen echt geld of goud. De nieuwe bankbriefjes draaien het systeem op zijn kop. Het nieuwe geld is een schuld aan de staat. Ze hebben nul tegenwaarde en zijn bijgevolg niet langer inwisselbaar. De enige waarde van het nieuwe geld is de zekerheid die de bank heeft dat jij de hoofdsom plus interest terugbetaalt. Je betaalt eigenlijk interest of boete op je eigen werk. Op macro-niveau betekent geld als schuld dat de bevolking opdraait voor de staatsschuld. En al dat geld verdwijnt in een bodemloze put richting financiële overlords. Dweilen met de kraan open.

(*) The difference between a United States Note and a Federal Reserve Note is that a United States Note represented a "bill of credit" and, since it was issued by the government itself and does not involve either lending or borrowing, was inserted by the Treasury directly into circulation free of interest. (Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Note#:~:text=The%20difference%20between%20a%20United,into%20circulation%20free%20of%20interest.

(**) Legal tender has a narrow technical meaning which has no use in everyday life. It means that if you offer to fully pay off a debt to someone in legal tender, they can’t sue you for failing to repay.

Geld als Schuld

De hoeveelheid geld in circulatie bepaalt hoe snel de economische mallemolen draait. Als er geen vers geld in het systeem wordt gepompt droogt het systeem op. Een wiskundige zekerheid. Je leent het bedrag van de hoofdsom, niet vermeerderd met het bedrag van de interest. De interestbetalingen zorgen ervoor dat de cash opdroogt, zelfs als de schulden niet terugbetaald worden. Op termijn houd je er enkel vorderingen aan over en niemand die cash heeft om te betalen. Dit systeem is onnatuurlijk en faalt op commando, dat wil zeggen wanneer de controleurs van het systeem dat wensen. Het enige dat ze daarvoor moeten doen is de geldkraan dicht draaien. En om de economie terug aan te zwengelen draai je de geldkraan terug open. Een Amerikaanse prof heeft ooit aangetoond dat er een depressie komt als de leningen en de schulden worden afgebouwd. De grote depressie van 1929 (slechts de 6de op rij in de Amerikaanse geschiedenis) volgt op een sterke afbouw van de schuld (met 36%) die in 1920 was gestart. Schulden veroorzaken geen depressies maar net omgekeerd, het zijn de grote kruistochten om de schuldenlast af te bouwen die depressies veroorzaken. Probeer dat maar eens uit te leggen aan de huidige politici en economen. Onze economisch systeem is frauduleus maar houdt moeiteloos stand omdat de universiteiten dit onzinnig schuld-gebaseerd systeem blijven prediken. Nietsvermoedende economen en managers worden dom gehouden. Hun aandacht wordt gefixeerd op aanpassingen aan een ondeugend systeem, in plaats van het systeem zelf in vraag te stellen. Dat komt ervan als filosofie, ethiek en systeemtheorie in je curriculum ontbreken. Het is boerenbedrog dat zelfs een kind kan begrijpen.

Geld als Waarde

In een waarde-systeem is geld gebaseerd op werkelijke activa, echte grondstoffen, echte stenen of de waarde van je kostbare tijd en werk. De rol van de overheid is om voldoende cash in het systeem te brengen zodat de business transacties vlot kunnen gebeuren. Er is geen cash-drainage door interest. Elk individu of bedrijf kan zijn activa of tijd inzetten als onderpand om zijn expansie te financieren. Er is geen manipulatie van de interest. De geldhoeveelheid houdt gelijke tred met de beschikbare activa (materiële grondstoffen en menselijke tijd).

8. The Great Reset


Vorige
Vorige

Press

Volgende
Volgende

Monopoly