mobilefallback2.jpg

Waarom, hoe, en voor wie
is mediteren?

Waarom?

 

Het mooiste geschenk dat je jezelf kan geven.


Waarom zou ik mediteren? Er wordt vaak gesproken over de vele voordelen van meditatie. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam, weet je wel? De  voordelen voor je fysieke en geestelijke gezondheid zijn mooi meegenomen, maar doen meditatie te weinig eer aan. Het is zoveel meer dan dat.

Het is misschien goed om het begrip meditatie duidelijk te definiëren, want het woord dekt vele ladingen. Wat is meditatie eigenlijk? Het is even vaag en nietszeggend als het woord ‘sport’. Sport is ook gezond. Maar er zijn zoveel soorten sport, en binnen elke sporttak evenveel manieren en niveau’s om de gekozen discipline te beoefenen. Zo ook met meditatie, er is voor elk wat wils. Je zou evengoed kunnen praten van zelf-onderzoek, innerlijk gebed of contemplatie want die zijn nauw aan meditatie verwant. 

Meditatie bestaat al duizenden jaren, het is de rode draad die doorheen alle spirituele tradities loopt. Vandaag is het niet meer weg te denken uit ons landschap. Yoga en Mindfulness zijn mainstream geworden en vind je nu ook in zakelijke kringen. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek over de effecten van meditatie op ons brein voorhanden. Er blijkt dus een brede consensus te bestaan dat meditatie op één of andere manier goed voor je is. Iedereen doet het en er bestaan vele apps die je daarbij willen helpen.

Hopelijk draagt deze web site bij tot een beter begrip van meditatie, motiveert het je om te starten en/of jouw praktijk te verdiepen. 

Meditatie kan je als volgt definiëren:

Train je Lichaam
Bevrijd je Geest
Ontdek je ware Natuur

Vraag is wat die ware natuur dan wel is. Daar gaat meditatie nu net over. Wat dit ook moge zijn, dit moet je zelf ontdekken. Niemand kan het voor je doen. Je beschikt over een ongekend potentieel dat je stoutste dromen overtreft. Misschien heb je die verhalen gehoord over vrede, geluk en het vervullen van je diepste hartewens;. Dat is de belofte van de gidsen die ons op het meditatieve pad zijn voorgegaan. Als dit waar is, dan is meditatie het mooiste geschenk is dat je jezelf kan geven.

Meditatie kan om allerlei redenen op je pad komen. Je kan positief of negatief gemotiveerd zijn, je kan streven naar ontspanning, geluk of verlichting van je pijn. Maar eigenlijk hoef je meditatie zelfs niet te zien als middel naar een doel. Je hebt geen andere reden nodig dan het feit dat je het gewoon wil doen.

Hoe?

 

Heel simpel:
Ga stil zitten en doe vooral niets.
Relax! (3x)


Mediteren begint met jouw intentie en inzet. De rest is een natuurlijk proces. Jouw participatie is vereist, maar jij hebt het niet in de hand. Hoe val je in slaap? Niet door heel hard te proberen. Je gaat liggen en je sluit je ogen. Je zal vanzelf in slaap vallen. Het gebeurt gewoon en dat is ook zo in meditatie. Probeer het niet te hard. Ga ergens rustig wandelen of zitten en vertrouw erop dat het proces zichzelf zal ontvouwen. Gemakkelijk in theorie, iets moeilijker in de praktijk.


Meditatie is meer een kwestie van ‘zijn’ dan van ‘doen'. De paradox is echter dat je eerst heel veel moet ‘doen' om tot de grote vrijheid van ‘niet-doen’ te komen. Daar heb je als starter vermoedelijk niet veel aan. Vandaar het belang en het nut van een ervaren gids, van de vele leermethodes die ontwikkeld zijn en van een groep gelijkgezinden. De hulpmiddelen die worden aangereikt verwijderen de obstakels die het proces verhinderen en scheppen de omstandigheden die het proces bevorderen. De juiste techniek is deze die je graag doet.


Mediteren verlegt jouw grenzen en vergt enige discipline. Deze discipline zal je alleen maar kunnen opbrengen als je voldoende gemotiveerd bent. Motivatie is belangrijker dan techniek. Mediteer niet omdat anderen het doen. Zie het ook niet als verplichting, De motivatie uit hype of huiswerk is oppervlakkig. Graaf dieper. Stel grote vragen. Zoek de natuur op. Lees boeken en haal inspiratie uit mensen of verhalen die je raken. Als je meditatie als pure passie voor het leven kan benaderen, dan heb je geen 'geldige reden' meer nodig en verdwijnt elke notie van ‘inspanning’. Then we're talking.

Voor wie?

 

Over meditatie bestaan zoveel misvattingen zoals: “mediteren is stoppen met denken”. Als je er zo over denkt, dan ben je fout ingelicht.
Vergeet alles wat je over meditatie denkt te weten en kom met een open geest.


Er zijn geen uitsluitende voorwaarden of strenge vereisten voor wie meditatie wil leren. Iedereen is welkom. En iedereen kan het, het is net zoals leren fietsen, lezen en schrijven. 

Het is wel zo dat niet elke methode voor iedereen geschikt is. Verstokte atheïst, diepgelovig of geen van beiden? Er is voor elk wat wils. Het is geen eenheidsworst. Meditatie aanleren is pas- en maatwerk. Een ervaren gids kan je helpen om het pad, de techniek en het tempo te vinden die voor jou geschikt zijn. Sommige paden zijn gericht op actie, andere op gevoel en nog andere of inzicht. Vind je nu éénmaal de schoen die bij je past, dan zal je merken dat mediteren een stuk vlotter en aangenamer loopt. 

Wat je gelooft maakt helemaal niet uit. Meditatie is pure praxis. Eerst ervaren, de rest komt later. Het maakt ook niet uit of je jezelf ziet als volkomen leek, beginnend, gemiddeld of geavanceerd mediteerder. Wie het wezen van meditatie begrijpt weet dat er in meditatie eigenlijk geen sprake is van rangorde of graden. 

In de zen traditie heb je de gekende uitspraak: Zen Mind, Beginners Mind. In meditatie is iedereen ‘beginner’ en is elk moment nieuw.